StoryEditor

Nízke ceny a ešte nižšie platy

02.07.2012, 00:00

Frflanie na zdražovanie v obchodoch a neustále porovnávanie sa s okolitými krajinami, v ktorých je všetko, samozrejme, lacnejšie. Tak toto je disciplína, v ktorej Slováci naozaj vynikajú. Je však na Slovensku naozaj tak draho?

Podľa Eurostatu bolo Slovensko vlani 6. najlacnejšou krajinou v rámci EÚ a slovenské ceny tvorili 72 percent z tých európskych. Na Slovensku zaplatíme menej najmä za služby reštaurácií a hotelov, za nákupy potravín, nealkoholických nápojov, alkoholu či tabaku. Naopak, nadpriemerné sumy nechávame v obchodoch stále za spotrebnú elektroniku.

Z okolitých krajín je drahší  život v Rakúsku, lacnejšie je, naopak, v Maďarsku a Poľsku, pričom za najbežnejšie spotrebné výdavky zaplatíme menej aj v susednom Česku. Aj preto Slovákov stále láka nakupovanie u našich susedov.

Hoci sú ceny u nás nižšie ako vo väčšine krajín únie, rozdiely medzi platmi Slovákov a väčšiny Európanov sú ešte viditeľnejšie. Vo viacerých krajinách EÚ pracujúci zarábajú až štvornásobne viac ako Slováci. V konečnom dôsledku si tak našinci zo svojich platov môžu dovoliť kúpiť menej tovarov a služieb ako obyvatelia viacerých európskych ekonomík.
 
Analytička Poštovej banky
 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 21:42