StoryEditor

Najbohatší Čech urobil obchod roka. Za miliardy eur

08.01.2013, 10:17
Autor:
TASR, redTASR, red
Petr Kellner predal svoj podiel v Generali PPF Holdingu Talianom za 2,5 miliardy eur.

Najväčšia talianska poisťovňa Generali pokračuje v expanzii na rýchlo sa rozvíjajúce trhy v strednej a východnej Európe. Dohodla sa na kúpe 49-percentného podielu českej finančnej skupiny PPF, ktorá patrí najbohatšiemu Čechovi Petrovi Kellnerovi, v spoločnom poisťovacom podniku Generali PPF Holding (GPH) za 2,5 miliardy eur. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ide o prvú veľkú transakciu Generali od nástupu jej nového generálneho riaditeľa Maria Greca v auguste minulého roka. Jeho úlohou je zvýšiť ziskovosť tretej najväčšej poisťovne v Európe a zrevidovať celé portfólio jej aktív.

Transakcia sa týka aj poisťovne Generali Slovensko, ktorá patrí do spoločného holdingu Generali PPF Holding.

Odkúpenie podielu v GPH sa uskutoční v dvoch etapách, pričom do 28. marca 2013 prevezme Generali 25 % akcií a zvyšok do konca roka 2014.

Analytici už dlhšie upozorňovali, že Generali sa bude musieť rozhodnúť, ako usporiada svoje vzťahy s PPF. Česká finančná skupina totiž vlastnila opciu na predaj svojho 49-% podielu buď Generali, alebo tretej strane.

"Transakcia odstraňuje neistotou ohľadne našej stratégie v strednej a východnej Európe," uviedol Greco vo svojom vyhlásení.

Podľa dohody PPF získa poisťovacie divízie GPH v Rusku, na Ukrajine, v Bielorusku a Kazachstane za 80 miliónov eur. Dohoda zahŕňa aj bezhotovostnú výmenu majetku, v rámci ktorej Generali zvýši svoj podiel v ruskej poisťovni Ingosstrakh na 38,5 percenta. PPF na oplátku prevezme podiel Generali v súkromnej firme PPF Partners a vo fonde PPF Partners 1 Fund L.P.

Generali zaplatí prvú časť transakcie z financií, ktoré získala z nedávnej emisie 30-ročných dlhopisov. Po odkúpení 25-percentného podielu v GPH dosadí do vedenia firmy svoj manažment.

PPF si na kúpu podielu v GPH požičala od bánk 2,1 miliardy eur. Peniaze z transakcie môže tak použiť na splatenie dlhu a na ďalšie investície.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 16:36