StoryEditor

Slovenská ekonomika dostala zlú správu

30.08.2011, 12:20
Autor:
TASR, pebTASR, peb
Ekonomická dôvera na Slovensku klesá. Index sentimentu vzrástol len v priemysle.

Hodnota trojmesačného kĺzavého priemeru indikátora ekonomického sentimentu (IES) na Slovensku naďalej klesá, keď sa v auguste tohto roka medzimesačne znížila o 2,4 na 91,8 bodu. Spôsobené to bolo nepriaznivejším hodnotením takmer všetkých zložiek vstupujúcich do výpočtu s výnimkou dôvery v priemysle.

Vývoj bude horší
"Názory respondentov boli pesimistickejšie ako v rovnakom období minulého roka o 1,8 bodu, aktuálny údaj za úrovňou dlhodobého priemeru zaostáva o 6,1 bodu,"
informoval dnes Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Indikátor dôvery v priemysle sa v auguste podľa štatistikov zvýšil o 9,6 bodu na hodnotu 2,3, čím sa priblížil k úrovni dlhodobého priemeru. Vývoj tohto čiastkového indikátora ovplyvnilo očakávané zvýšenie produkcie v nasledujúcich troch mesiacoch, ako aj pokles zásob priemyselných výrobkov. Podľa analytika ING Bank Eduarda Hagaru nie je zvýšenie dôvery v priemysle signálom zlepšenia, ale skôr zmiernením prehnane negatívneho vývoja z predchádzajúcich mesiacov.

"Pokles ekonomického sentimentu v Nemecku naznačuje, že v ďalších mesiacoch môže ekonomický sentiment na Slovensku poklesnúť ďalej, čo by následne signalizovalo pomalší rast na Slovensku," varuje pred ďalším spomalením Hagara.

Podobný scenár do budúcnosti očakáva aj hlavný ekonóm UniCredit Bank Vladimír Zlacký. Ten však zdôrazňuje, že dôležitejší je pohľad na index sentimentu z dlhodobého hľadiska. "V dátach slovenského indexu je však relatívne veľa "šumu", inými slovami je lepšie čítať z jeho dát niekoľkomesačné trendy, než sa zamerať na jednomesačné výkyvy," povedal pre HNonline Zlacký.

Klesajúce indexy
Spotrebiteľská atmosféra sa v auguste výraznejšie nezmenila, keď indikátor dôvery v tejto oblasti medzimesačne klesol o 0,8 bodu na -22,7, a to predovšetkým v dôsledku zvýšenia obáv z rastu nezamestnanosti. Obyvatelia boli pesimistickejší ako v rovnakom období minulého roka o 0,9 bodu, v porovnaní s dlhodobým priemerom však boli optimistickejší o 1,3 bodu.

Dôvera v stavebníctve naopak naďalej klesá. Hodnota jej indikátora sa oproti júlu znížila o 1,5 na -47 bodov vplyvom zvýšenia pesimizmu pri očakávanej zamestnanosti. V auguste indikátor zaostal za hodnotou dlhodobého priemeru o 23 bodov.

Ukazovateľ dôvery v obchode klesol v auguste v porovnaní s júlom o 3 body. Úroveň indikátora negatívne ovplyvnili vysoké zásoby a pesimistické prognózy očakávanej podnikateľskej situácie na najbližšie tri mesiace.

Indikátor dôvery v službách v auguste klesol oproti minulému mesiacu o 8,6 bodu a jeho aktuálna hodnota 16,7 je 16,3 bodu pod dlhodobým priemerom. Vývoj indikátora ovplyvnili podľa ŠÚ SR negatívne hodnotenia všetkých troch jeho komponentov, pričom najvýraznejší bol pokles dopytu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 14:02