StoryEditor

Menej služobných ciest

16.07.2012, 00:00

Pracujete vo firme, ktorá vás ešte pred pár rokmi posielala každú chvíľu či už na domácu alebo zahraničnú služobnú cestu, a od vypuknutia krízy ako keby uťalo? Nuž, kríza urobila svoje a firmy zrejme stále šetria všade, kde je to aspoň trochu možné. Výdavky na služobné cesty nevynímajúc.

Skracovaním pracovného času, znižovaním platov či najnepríjemnejším prepúšťaním zamestnancov si firmy prešli najmä počas prvých mesiacov či kvartálov bezprostredne po vypuknutí krízy. V úspornom režime však mnohé fungujú dodnes. Len máloktoré firmy v súčasnosti zamestnávajú viac ľudí ako v roku 2008 a ani so zvyšovaním platov sa príliš neponáhľajú. No a úbytok badať aj v počte služobných ciest. Vlani sa podľa Eurostatu Slováci na služobnú cestu vydali 1,8 milióna ráz, čo bolo oproti roku 2008 až o 37 percent menej.

Podľa údajov Štatistického úradu bola vlani väčšina služobných ciest s minimálne jedným prenocovaním zrealizovaná v rámci Slovenska. Ak si však už Slováci kvôli biznisu vybehli za hranice nášho štátu, tak najčastejšie do Českej republiky, Nemecka či Rakúska. Služobná cesta trvala v priemere 2 až 3 noci a priemerné výdavky na ňu sa pohybovali okolo 235 eur.
Analytička Poštovej banky

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 12:46