StoryEditor

Fikcia HN: Experiment s eurom sa u nás končí

30.12.2012, 23:00
Pozrite sa s HN, čo by sprevádzalo odchod Slovenska z eurozóny

Slovensko euro nepotrebuje, koruna bude nová marka. Slogan, ktorý zaplavil v posledných dňoch ulice slovenských miest sa od zajtra stane skutočnosťou. Po štyroch rokoch opúšťa Slovensko dlhmi zaplavenú eurozónu, aby sa stalo jediným pevným a dôveryhodným prístavom Európy. A to aj so svojou malou korunou.



Meníme menu, nie cenu
Bankomaty sú už niekoľko dní predzásobené novými bankovkami, prvé koruny si budú môcť ľudia vyberať už minútu po polnoci. Pri zavádzaní eura banky na prípravu potrebovali dva roky, pre bleskové rozhodnutie vlády to tentoraz zvládli za pár týždňov.

Do médií znovu nasadili kampaň z čias bývalého financmajstra Jána Počiatka Meníme menu, nie cenu. Avšak s dodatkom – Tentoraz naozaj. Exportéri sa už chystajú na každodennú dávku adrenalínu: do akých hodnôt zamieri dnes kurz koruny? Táto otázka je zároveň aj trhákom silvestrovských tipovaní v stávkových kanceláriách. Hoci od zajtra začíname na úrovni 1:1 k euru, pomer síl sa čoskoro zmení.

Čo by bolo keby
Tak takto hladko by naše prípadné vycúvanie z eurosystému podľa všetkého nevyzeralo. Hoci Slovensko posiela na záchranu meny miliardy eur do eurovalov, exportéri, obchodníci či bankári sa eura vzdať nechcú. „Takýto model vôbec neočakávame. Slovensko je proexportne orientovaná ekonomika, takže prijatie vlastnej meny by spôsobilo oveľa väčšiu nestabilitu pre firmy podnikajúce na Slovensku, ktoré svoje produkty vyvážajú,“ poznamenal hovorca spoločnosti KIA Dušan Dvořák.

„Reálny kurz novej meny k euru by sa okamžite po otvorení trhov začal formovať,“ dopĺňa Elena Kohútiková, ktorá ako viceguvernérka Národnej banky Slovenska stála pri vstupe Slovenska do čakárne na euro.

Finančné domy sú tak síce vytrénované spustením eura spred štyroch rokov, ale reálne sa naň začali pripravovať dva roky vopred. Napríklad v Slovenskej sporiteľni na to bolo podľa hovorcu Štefana Frimmera vyčlenených 500 zamestnancov, prípravy ju vyšli na 25 miliónov eur.  

Ako spomína hovorkyňa ČSOB Zuzana Eliášová, krátko pred začiatkom roku 2009 prišla technická prestávka bankomatov. „Opätovné spustenie bankomatov, možnosť vyberať eurobankovky, sa začala približne pol hodinu po pol noci.“ 

Rovnako sa však pripravovali aj obchodníci. Podľa podpredsedu predstavenstva COOP Jednota Martina Katriaka boli potrebné úpravy softvéru, cenoviek, predzásobenie novou menou, príprava a preškolenie zamestnancov či informovanosť zákazníkov. A to všetko nestálo málo peňazí, skôr naopak.  

Ak by museli rovnaký proces podstupovať znova, rovnako by to nebolo lacné. A reakcia ľudí? Zrejme podobná ako pri zavádzaní eura. „Veľa zákazníkov by nadávalo, čo všetko v dôsledku zmeny meny zdraželo. A tak, ako pri zavedení eura, by v podstate nemali pravdu – totiž zavedenie eura na Slovensku nebol dôvod na zvyšovanie cien,“ dodal Katriak.  

Pre firmy zamerané na vývoz bol prechod na euro jedno veľké vydýchnutie. „Eliminovali sa riziká vyplývajúce z vysokej volatility slovenskej koruny. Zavedenie eura nám tak zároveň umožnilo výrazne efektívnejšie dlhodobé plánovanie,“ povedal hovorca spoločnosti Volkswagen Vladimír Machalík.  

Ako dodala riaditeľka NextFinance Markéta Šichtářová, ak by sa Slovensko eura vzdalo, výkyvy by prišli. A neboli by malé.  

Je totiž v podstate jedno, ako sa kurz administratívne na začiatku nastaví, pretože je to len formalita. „Hovorí, v akých jednotkách ceny budeme počítať, pretože podstatný je následný pohyb kurzu. A môžeme si byť istí, že kurz by sa začal hýbať!“

01 - Modified: 2004-09-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rozvoju ekologickej energetiky stoja v ceste najmä peniaze 02 - Modified: 2004-09-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Americké firmy sa chystajú do Líbye
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 00:18