StoryEditor

Najviac si požičiavajú obchodníci

21.09.2012, 00:00

O produkcii, tržbách, zamestnanosti či platoch priemyselníkov, stavbárov alebo obchodníkov sa každý mesiac hovorí pomerne dosť. Menej sa už hovorí o tom, aké objemy peňazí majú z bánk napožičiavané a akými sú dlžníkmi.

Úverovanie podnikov je popri požičiavaní peňazí obyvateľstvu pre banky nesmierne dôležité. Kým na konci roka 2011 dlhovalo obyvateľstvo bankám 16,4 miliardy eur, tak objem úverov poskytnutých nefinančným inštitúciám sa vyšplhal na 15,5 miliardy eur.

Neľahká, krízou ovplyvnená ekonomická situácia, nenechala ľahostajnými ani banky, ktoré k firemnému úverovaniu museli začať pristupovať ešte prísnejšie a obozretnejšie ako dosiaľ. Aj napriek tomu stav úverov pre nefinančné inštitúcie za posledné dva roky vzrástol o 7 percent. Pretrvávajúce problémy firiem sú však stále viditeľné na neznižujúcom sa podiele zlyhaných úverov, ktorý za posledné dva roky nepodliezol hladinu ôsmich percent.

Najväčšími dlžníkmi sú obchodníci, ktorí bankám dlhovali počas posledných troch rokov vyše 3 miliárd eur. Lídra v sebe nezaprel ani priemysel a jeho firmy mali na konci vlaňajška napožičiavaných z bánk takmer 2,9 miliardy eur. Tretím najzadlženejším odvetvím sú činnosti v oblasti nehnuteľností s úvermi v objeme 2,8 miliardy eur. Menším, avšak po úveroch čoraz viac prahnúcim, je odvetvie dodávok elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu s takmer trojnásobne vyšším objemom úverov, teda 1,4 miliardy eur, ako v roku 2009.
Analytička Poštovej banky

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 08:38