StoryEditor

Mario Hoffmann zvažuje arbitráž proti Grécku

13.06.2012, 00:00

Odpis gréckych dlhopisov bude mať v prípade Poštovej banky, zdá sa, súdnu dohru v podobe arbitráže.
„Poštová banka s výmenou gréckych dlhopisov nesúhlasila. Medzi Slovenskom a Gréckom existuje zmluva o ochrane investícií, preto zvažujeme arbitrážne konanie proti Grécku,“ povedal pre HN predseda Správnej rady Istrokapitálu Mario Hoffmann. Poštová banka prišla kvôli odpisu hodnoty gréckych cenných papierov o nemalé peniaze. Jej účtovná strata na gréckych dlhopisoch dosiahla okolo 221 miliónov eur. Akcionár Poštovej banky Mario Hoffmann sa tieto straty rozhodol pokryť vložením sumy 270 miliónov eur.

Novým majoritným akcionárom Poštovej banky by sa mala stať finančná skupina J&T. Za predaj majoritného podielu v bankovom dome by majiteľ Istrokapitálu mal v prípade priaznivých výsledkov Poštovej banky získať sumu, ktorá sa môže priblížiť až k miliarde eur, pričom v prvej splátke dostal za banku 450 miliónov eur.
Práve fakt, že Poštová banka napokon patrila medzi necelých desať percent súkromných veriteľov, ktorí nesúhlasili s výmenou gréckych dlhopisov za nové s nižšou nominálnou hodnotou, jej umožňuje dožadovať sa v arbitrážnom konaní nápravy. „K výmene gréckych dlhopisov v marci tohto roka, sme boli donútení,“ konštatuje Mario Hoffmann. Poštová banka nakúpila grécke dlhopisy v čase, keď bolo ich riziko nulové a dosahovali výnos päť percent ročne.
Vladislav Doktor

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 14:03