StoryEditor

Vláda schválila veľké zmeny v dôchodkoch

06.07.2012, 15:10
Autor:
TASRTASR
Aktualizované | Rezort práce (na snímke minister Ján Richter) otvorí a oslabí druhý pilier.

Prvé zmeny v dôchodkovom systéme pocítia Slováci už koncom tohto roka, keď by mala podľa plánu ministerstva práce začať platiť novela zákona o sociálnom poistení. Legislatíva, ktorú dnes odsúhlasil vládny kabinet, prinesie znovuotvorenie a zníženie odvodu do druhého piliera či dočasnú valorizáciu dôchodkov o pevnú sumu v priebežnom pilieri.

Rezort navrhuje niekoľko dôležitých zmien v prvom aj druhom dôchodkovom pilieri. V kapitalizačnom pilieri sa má po novom upraviť povinný vstup na dobrovoľný, a to až do veku 35 rokov sporiteľa. Inak bude vyzerať aj príspevok. Súčasný 9-% odvod nahradí 4-% s tým, že sporitelia si môžu k tomuto prispieť nimi zvolenou sumou. Jej výška nie je obmedzená, daňovú výhodnosť však budú mať len 2 % navyše.

V prípade fondov má zostať minimálne jeden garantovaný a jeden negarantovaný. Zavedenie ďalších fondov nechá štát na jednotlivých dôchodkových správcovských spoločnostiach (DSS). Sledované obdobie pri garanciách, základné porovnávacie obdobie, bude 10 rokov. Pri vybraných fondoch si DSS môžu zvoliť aj 15-ročné obdobie.

Štát mení aj niektoré odplaty pre DSS. Odplata za vedenie dôchodkového účtu klesne z 1 % na 0,75 %. Odplata za správu fondu zostáva 0,3 % ročne pri garantovaných fondoch a zvyšuje sa pri negarantovaných na 0,6 %. Porastie aj odplata za zhodnotenie majetku vo fondoch, a to z dnešných 5,6 % na 10 %. Práve táto zmena by mala podľa ministerstva pôsobiť motivačne.

Ministri odobrili aj návrh na opätovné, tretie, otvorenie druhého piliera, pričom prvé dve otvorenia zrealizovala prvá vláda Roberta Fica (Smer-SD). K otvoreniu druhého piliera dôjde iba na tri mesiace, a to namiesto plánovaných šiestich mesiacov. "Prihováral som sa za to, aby, keď už musí k nemu dôjsť, aby to bolo na relatívne krátke obdobie, respektíve, aby to skončilo už v tomto roku," vysvetlil dnes po rokovaní kabinetu svoju požiadavku šéf rezortu financií Peter Kažimír (Smer-SD).

Práve na jeho žiadosť došlo ku skráteniu tohto obdobia, a tak bude pilier otvorený iba od októbra do decembra 2012, čím chcel aj pre správcovské spoločnosti zabezpečiť úplne jasné podmienky investovania. "Keby sa otvorenie piliera prenieslo do časti budúceho roka, tak investičná stratégia v prvom štvrťroku by nemohla byť úplne jasná a zrozumiteľná, pretože by nevedeli, koľko vlastne sporiteľov vo svojich fondoch majú," dodal.

Ministerstvo pri kvantifikácii vplyvov otvorenia systému počíta s výstupom 60.000 Slovákov. Naopak, vstúpiť by ich malo podľa priemerných odhadov 10.000.

Kabinet prerokoval a schválil aj zmeny v prvom priebežnom pilieri, kde sa má zvýšiť solidarita, zmeniť valorizácia či zaviesť inštitút minimálneho dôchodku. Solidárnejší v tomto systéme budú po novom všetci s príjmom nad 1000 eur. Naopak, pomôcť sa má Slovákom so mzdou pod priemernou úrovňou, teda pod 786 eur.

Zmenou má prejsť aj spôsob valorizácie. Okrem dočasného modelu každoročného zvyšovania dôchodkov o pevnú sumu sa zmení aj výpočet samotnej valorizácie. Postupne sa bude znižovať švajčiarsky model s tým, že sa bude viac brať do úvahy zmena miery inflácie ako rast priemernej mzdy. Tento proces by mal byť zavŕšený v roku 2017, keď by sa mali dávky valorizovať už len o dôchodcovskú infláciu.

01 - Modified: 2004-08-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: SDKÚ a nezávislí 02 - Modified: 2004-08-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Autonómia: Téma, ktorá vyvoláva rozpory
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:29