StoryEditor

Biznismeni: Nový zákonník zhorší podnikanie

10.07.2012, 17:55
Autor:
TASR, pebTASR, peb
Minister práce Richter ukázal zmeny v Zákonníku práce. Zamestnávatelia ho kritizujú.

Zmeny v Zákonníku práce (ZP) prinášajú viaceré zmeny v prospech zamestnancov. Podľa novely, ktorú predložilo ministerstvo práce do pripomienkového konania, sa napríklad znižuje počet nadčasov i reťazenie pracovných pomerov na dobu určitú.

"Z hľadiska ochrany zamestnanca a zvýšenia podmienenosti výkonu práce nadčas jeho súhlasom sa navrhuje znížiť rozsah nariadenej práce nadčas zo 150 hodín na 100 hodín," konštatuje rezort v návrhu. Zároveň sa má z aktuálneho znenia legislatívy vypustiť ustanovenie o práce nadčas niektorých vedúcich zamestnancov.

Kritika zamestnávateľov
Opačný postoj k návrhom ministerstva však majú zamestnávatelia. "Viaceré opatrenia novely Zákonníka práce, zvýšia náklady firiem a do určitej miery zúžia možnosti zamestnávania. Dopad na podnikateľské prostredie bude preto negatívny," povedal pre HNonline šéf Podnikateľskej aliancie Slovenska Robert Kičina. Podľa zástupcu zamestnávateľov je problémom navrhovaný súbeh výpovednej lehoty a odstupného a sprísnenie podmienok na zamestnávanie na dobu určitú.

Po novom už tiež nebude možné dohodnúť v kolektívnej zmluve, aby zamestnávateľ mohol nariadiť alebo dohodnúť rozsah práce nadčas nad limit ustanovený v zákonníku. "Tým sa ruší možnosť dohodnúť v kolektívnej zmluve úpravu, ktorá je pre zamestnanca nevýhodnejšia, ako ustanovuje zákon," vysvetľuje.

Zamestnanci získajú
Zmenou má prejsť aj reťazenie pracovných pomerov. Doteraz možné predĺženie zmluvy maximálne trikrát v priebehu troch rokov sa znižuje na maximálne dvakrát v priebehu 24 mesiacov. "Účelom je zvýšiť kvalitu práce na určitú dobu zabezpečením uplatňovania zásady nediskriminácie a vytvoriť rámec na zamedzenie nezákonného opakovaného uzatvárania takýchto zmlúv," uvádza ministerstvo.

Novela má priniesť aj zmenu pri náhrade mzdy pre zamestnanca v prípade neplatného skončenia pracovného pomeru. Táto bola minulou vládou obmedzená na maximálne 12 mesiacov. "Ak celkový čas, za ktorý by sa mala zamestnancovi poskytnúť náhrada mzdy, presahuje 12 mesiacov, môže súd na žiadosť zamestnávateľa rozhodnúť o znížení, respektíve nepriznaní náhrady mzdy za čas presahujúci 12 mesiacov," predstavuje nové znenie.

Nová práca v ohrození
Zmeny prinášajú aj sľúbené zmeny v prípade odborových organizácií. Po novom už nebudú musieť tieto orgány preukazovať svoju členskú základňu, teda reprezentatívnosť v podniku. Zároveň sa zavádza pre firmy povinnosť vytvoriť zástupcom zamestnancov podmienky na výkon ich činnosti, pričom rozsah poskytnutého pracovného voľna s náhradou mzdy sa ponecháva na dohodu medzi oboma stranami.

Zamestnávatelia varujú, že navrhované zmeny budú mať negatívny vplyv na zamestnanosť. "Ak sprísnime podmienky zamestnávania, nezamestnanosť sa bude znižovať pomalšie, keďže prísnejšie podmienky odčerpávajú finančné zdroje z podnikov, ktoré by mohli byť využité na rozvoj podnikania a zároveň znižujú motiváciu prijímať ľudí na štandardné úväzky," uzavrel Kičina.

01 - Modified: 2004-08-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Žehra chce využívať biomasu 02 - Modified: 2004-08-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Stefe SK chce odkúpiť od mesta podiel v Levočskej teplárenskej
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 15:54