StoryEditor

Špeciál HN: Elektrinu zdraží tuhá zima

Za elektrinu si firmy v budúcom roku môžu priplatiť. Dôležitý bude vývoj nielen na finančných trhoch, ale i to, či Nemcom vydrží ich "protijadrová" odhodlanosť. Analytici i dodávatelia elektrickej energie však prichádzajú s pozitívnou správou: elektrina nás na budúci rok nebude finančne ruinovať.

Elektrinu zdvihla Fukušima
Na hlavnej energetickej burze v Lipsku, od ktorej sa odvíjajú ceny elektriny v strednej Európe, výrazne vzrástla od začiatku roka cena elektriny. Viacero dodávateľov pre HN potvrdilo jej nárast o desať až pätnásť percent. „Toto zvýšenie sa, samozrejme, premietne aj do cien pre koncových zákazníkov – firmy,“ hovorí Stanislav Reguli, riaditeľ SE Predaj. V tejto cenovej hladine by však mohla elektrina vydržať minimálne nasledujúci štvrťrok.

Ceny môže zvýšiť aj zima
No o tom, či a koľko si firmy za elektrinu priplatia, rozhodne viacero faktorov. Prvými sú kroky Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, ktorý u nás rozhoduje o cenách elektriny. Ten sa už vyslovil so svojím plánom na pokles niektorých položiek v cenách elektriny, napríklad v tarife za prevádzkovanie systému. Definitívne však ešte nič nepotvrdil.

Druhým bude vývoj v svetovej a európskej ekonomike. Kvôli neustále hroziacemu bankrotu Grécka a problémom s ostatnými zadlženými krajinami sa očakáva útlm ekonomického rastu, a tým pádom nálada na finančných trhoch je dosť negatívna. V takom prípade sa dajú očakávať skôr klesajúce alebo stagnujúce ceny elektriny.
Dôležitá bude napríklad aj blížiaca sa zima. Analytik spoločnosti Cyrrus Marek Hatlapatka predpovedá, že cena elektriny by sa mohla vrátiť na úroveň, na ktorej bola krátko po havárii v japonskej Fukušime iba vtedy, „ak by na severnej pologuli prišla narýchlo zima, prípadne bude zima veľmi tuhá alebo dlhá“.

Ohroziť nás môže jadro
Rozhodujúcim faktorom bude aj odstávka jadrových elektrární v Nemecku. Kvôli tejto skutočnosti sa očakáva, že cena elektriny v nasledujúcich rokoch bude už iba rásť. Podľa analytikov i firiem oslovených HN sa vplyv odstávky jadra bude prejavovať postupne, teda s postupným odstavovaním týchto elektrární, pričom dôvodom na samotné zdraženie bude fakt, že elektrina z jadra sa bude musieť nahradiť inými zdrojmi.

Mnohí však v tomto smere zostávajú skeptickí. „Je otázne, či Nemecko po voľbách v budúcom roku neprehodnotí svoju pozíciu. Nie je možné, aby rastúcu spotrebu elektriny nahradili alternatívne energetické zdroje, ktoré pokryjú nanajvýš 30 percent budúcej spotreby,“ upozorňuje výkonná riaditeľka jedného z alternatívnych dodávateľov elektrickej energie Lumius Adriana Trnovcová.

01 - Modified: 2004-05-30 22:19:30 - Feat.: 0 - Title: Galisova prvá prehra na reprezentačnej stoličke 02 - Modified: 2004-05-30 22:20:04 - Feat.: 0 - Title: Bernd Posselt: Naše ciele zostávajú stále tie isté 03 - Modified: 2004-05-30 22:20:16 - Feat.: 0 - Title: John Tanner: Vláda mala v Iraku zlý odhad, no teraz ho opustiť nesmieme
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 13:16