StoryEditor

Euroval schválime, sľúbil Smer prezidentovi EÚ

12.06.2012, 14:09
Autor:
TASR, pebTASR, peb
Slovenská vláda nevidí žiadny zásadný dôvod na odkladanie ratifikácie trvalého eurovalu.

Príslušná medzinárodná zmluva o vytvorení Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS) tak bude zaradená už na najbližšiu schôdzu Národnej rady (NR) SR, ktorá začína presne o týždeň (19.6.). Premiér Robert Fico (Smer-SD) o tom dnes informoval stáleho predsedu Európskej rady (ER) Hermana Van Rompuya, ktorý je na oficiálnej návšteve SR.


Robert Fico s európskym prezidentom Hermanom van Rompuyom. Snímka: TASR/Martin Baumann

"Musíme ukázať, že máme zodpovednosť a sme schopní si plniť domáce úlohy," zdôraznil v tejto súvislosti Fico. Pre získanie širšej politickej podpory pozval šéf exekutívy všetkých predsedov parlamentných strán na stretnutie, na ktorom budú okrem konsolidácie verejných financií hovoriť aj o téme ratifikácie trvalého eurovalu.

Viacerí predstavitelia opozície pritom v posledných dňoch avizovali, že by s hlasovaním radšej počkali na dokončenie ratifikácie eurovalu v Nemecku či Francúzsku.

Názor Slovenska je však jasný, čo potvrdil Rompuyovi aj predseda parlamentu Pavol Paška. "Aj keby tá proeurópska opozícia, ktorá vždy deklarovala podporu, pre mňa z nepochopiteľných dôvodov cúvla, určite bude schválený. Máme na to dosť hlasov," vyhlásil Paška.

Predseda ER potvrdil odhodlanie Európskej únie (EÚ) spraviť všetko pre ochranu stability eurozóny. "V tejto súvislosti vítam záväzok slovenskej vlády rýchlo ratifikovať zmluvu o založení EMS, ako aj novej fiškálnej zmluvy," vyzdvihol Rompuy.

Trvalý euroval patrí do druhej vlny balíka opatrení, ktorých cieľom je poskytnúť pomoc členskému štátu eurozóny v ťažkej finančnej situácii, a tým udržať finančnú stabilitu zoskupenia ako takého. Mechanizmus bude mať formu medzivládnej organizácie založenej členskými krajinami eurozóny. Nahradí Európsky fond finančnej stability (EFSF), ktorý bol koncipovaný len ako dočasné riešenie finančnej krízy.

Na rozdiel od dočasného eurovalu, ktorý funguje len na báze záruk za dlhopisy emitované EFSF, sa do jeho trvalého nástupcu bude prispievať priamo, upisovaním akcií na základnom imaní spoločnosti v sume 700 miliárd eur. Z toho v hotovosti členovia splatia 80 miliárd eur, zvyšných 620 miliárd eur budú tvoriť záruky vo forme akcií splatných na vyzvanie. Hotovostný vklad Slovenskej republiky do EMS bude predstavovať 659,2 milióna eur. Celková hodnota akcií upísaných SR bude 5,768 miliardy eur.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 18:59