StoryEditor

Slováci preinvestujú v Srbsku milióny

24.01.2013, 23:00

Výrobca liečiv Imuna Pharm známeho podnikateľa Juraja Kamarása má záujem svoju expanziu na Balkáne odštartovať kúpou srbského výrobcu liečiv. Na Jugoremediju sme už podali oficiálnu ponuku,“ potvrdil pre HN. Záujem o prienik svojich aktivít na srbskom trhu pritom potvrdzujú viaceré slovenské spoločnosti.

Cez Srbsko do Ruska
Známy slovenský podnikateľ, s ktorého menom sú spojené také spoločnosti ako Hutné stavby development, Chateau Viničky, Metal Trade, Profit Investment alebo Imuna pharm, doteraz v Srbsku pôsobí skôr cez obchodnú činnosť či vo farmaceutickom, ale aj hutníckom sektore. Práve výrobca liečiv Jugoremedija v Zrenjanine by mu pomohol etablovať sa tam aj vo výrobne. „Rozšírilo by to náš sortiment,“ podotýka.

Firma je pritom v súčasnosti v konkurznom konaní. Jej príbeh tak trochu pripomína príbehy výrobcov liečiv u nás. Po sprivatizovaní macedónskou spoločnosťou Jaka 80 sa k ziskovosti nevrátila, skôr naopak. Súd tak zrušil privatizáciu a firma opäť hľadá investora. „Tabletková časť je v dobrom stave, s modernými technológiami. Roztoková bude potrebovať väčšie investície,“ spresňuje Kamarás. Ako tvrdí, firme by cez know-how Imunu pomohli preraziť na európske trhy. „Nám by to zas pomohlo odštartovať expanziu do Ruska, keďže Srbsko s ním má bezcolný režim,“ hovorí. Kamarás chce v Srbsku posilniť aj hutnícky biznis. „Máme záujem o spoluprácu s oceliarňami v Smedereve,“ dodáva. O tie sa po odchode amerického U.S. Steelu uchádza ruská zbrojárska spoločnosť Ural Zavod Vagon. „To je silný partner,“ dodáva.

Potiahneme zamestnanosť
„Už sme so srbskými štátnymi železnicami prerokúvali možnosti pri pripravovanej modernizácii vagónov a s mestským dopravným podnikom v Belehrade zas obnovu a modernizáciu električiek. Sme schopní im nielen dodať nové vagóny či električky, ale im ďalej aj servisovať vagóny a električky nakúpené od iných výrobcov,“ podotkol pre HN Ivan Heimschild, zodpovedný za dcérsky podnik ŽOS Trnava v Srbsku Goša.

Vláda chystá výrazné investície do infraštruktúry, ako aj opravy koľajových zvrškov, z čoho by mohla profitovať aj Goša. „Zároveň by nám viac zákaziek umožnilo zvýšiť zamestnanosť,“ dodáva Heimschild. Dnes tam zamestnávajú okolo 450 ľudí. Zvýšiť investície a počet pracovných miest o dvesto si trúfa aj výrobca ochranných pracovných odevov Bemaco v závode Valjeve. „Postupne získavame stabilné miesto na trhu,“ hovorí konateľ Ladislav Kovalský.

Tvrdý boj v tendri však nečaká len Kamarásovu Imunu pharm. Ako podotýka pre HN obchodný riaditeľ SES Tlmače Dalibor Cúcor, v súčasnosti pracujú na prvej etape rekonštrukcie elektrárne v Kostolaci. „No chceme sa na jar uchádzať v tendri aj o účasť na druhej etape,“ dodáva. Firma má ambície vyhrať aj pri dodávkach kotla pre paro-plynový cyklus v rafinérii NIS. „Srbsko je po voľbách, takže s mnohými projektmi sa vyčkávalo, no po upokojení situácie to považujeme aj do budúcnosti za veľmi perspektívne teritórium,“ naznačuje.

Hoci krajina znížilo výkupné ceny elektriny pri niektorých obnoviteľných zdrojoch energie, firmy ako Aqua Therm Invest, GGE či Energy System Group práve tu vidia priestor na rast. „Úspešnosť spočíva v schopnosti rýchlo sa prispôsobiť novým podmienkam,“ hovorí o znížení cien konateľ Energy System Group Miroslav Dian. Firma podnikajúca s biomasou pôsobí v Srbsku už rok. Spoločný podnik na výrobu kotlov na spaľovanie biomasy v podobe balíkovanej slamy tam pritom len vlani odštartovala Aqua Therm Invest. „Do roku 2015 chceme na trh ponúknuť kotly do výkonu 500 kW na všetky druhy pevnej biomasy,“ hovorí šéf Jozef Laštík. Firme je teritórium známe. Vo Vojvodine už prevádzkuje akvapark.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:19