StoryEditor

Zahraničné firmy: Ficov zákonník poškodí Slovensko

17.07.2012, 12:33
Autor:
TASR, pebTASR, peb
Zahraničné firmy podnikajúce u nás sa ostro pustili do návrhu novely Zákonníka práce.

Spoločnosti, ktoré sú zastúpené v rakúskej, nemeckej, švédskej a hispánskej komore na Slovensku tvrdia, že zníženie flexibility poškodí slovenský pracovný trh.

Štyri uvedené zahraničné obchodné komory upozornili, že opätovné zavedenie nároku na odstupné pri výpovedi so súčasným plynutím výpovednej doby enormne zvýši náklady na skončenie pracovného pomeru, čo sa odrazí hlavne na znížení počtu prijatých nových zamestnancov. "Okrem toho ku koncu roka bude hroziť vlna prepúšťania, pretože mnohé firmy využijú staré predpisy, ako sa zbaviť momentálne nadbytočných pracovníkov."

Rana pre nové miesta
"Ohraničenie nadčasov na maximálne 100 hodín ročne, ako aj skrátenie vyrovnávacieho obdobia pre nadčasy na tri mesiace bude viesť k výraznému zníženiu flexibility. Obzvlášť sa to bude týkať takých spoločností, ktoré vo všeobecnosti čelia výrazným sezónnym výkyvom v objednávkach.
" Ako kompenzácia skrátenia nadčasov by mohol byť upravený 7-dňový nárok na návštevu lekára. Konkrétne by to znamenalo obmedzenie tohto zákonného nároku na pracovné voľno na návštevu lekára na maximálne 4 dni za rok a ďalší potrebný čas by bol použitý čerpaním voľna za nadčasy.

Povinnosť udelenia súhlasu k flexibilnému modelu pracovného času zástupcami zamestnancov nabáda firmy k opatrnosti pri vytváraní nových pracovných miest. Tieto nové pracovné miesta vzniknú len vtedy, keď má zamestnávateľ istotu trvalého 100-percentného vyťaženia na novej pozícii.

Riešenia podľa firiem
Dosiahnutie dôchodkového veku, respektíve dôchodku, by malo byť možné zmluvne dohodnúť ako dôvod pre výpoveď. To by firmám umožnilo zamestnať viac mladých zamestnancov, a tým účinne znížiť vysokú nezamestnanosť mladých ľudí.

Súdy by mali mať možnosť náhradu mzdy uznávať nezávisle od zákonom predpísanej minimálnej výšky, pretože v praxi dlhé súdne procesy vedú k nadmernému a čiastočne aj neodôvodniteľnému odškodneniu zamestnancov.

Štyri zahraničné obchodné komory - Nemecka, Rakúska, Španielska a Švédska zastupujú záujmy viac ako 500 členských podnikov, ktoré na Slovensku zamestnávajú vyše 80-tisíc pracovníkov.

01 - Modified: 2004-08-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Outsourcing podnikateľom vyhovuje 02 - Modified: 2004-08-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Outsourcing je najrýchlejšie rastúcou kategóriou služieb
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 12:59