StoryEditor

Ušetriť sa dá aj na dohodároch

11.11.2012, 15:46
Autor:
tur, runtur, run
Nová legislatíva, ktorá bude platiť od januára, bude firmy oberať o financie.

Firmy začínajú šetriť na ľuďoch, aj na prevádzke. Je to preto, že nová legislatíva, ktorá bude platiť od januára, ich oberá o financie. „Odnesú“ si to hlavne dohodári, ktorí budú pre zamestnávateľov takí drahí, ako zamestnanci. „S dohodármi sme sa už rozprávali. Im sa za tie peniaze neoplatí robiť – reálne by totiž v čistom dostali po novom menej – a nám tiež nie, reálne by sme zaplatili viac,“ ilustruje situáciu riaditeľ spoločnosti Millennium 000 Miroslav Krempaský.

Ale aj na dohodároch sa dá ušetriť. Jednou z mála možností, o ktorých sa dnes príliš nehovorí, je nepravidelné vyplácanie miezd. Podľa prepočtov HN sa napríklad pri mzde 500 eur bude dať od januára mesačne ušetriť na odvodoch dohodárov 24 eur. Takže náklady na nich nebudú až také, ako na zamestnancov. Pri dvoch výplatách ročne (napríklad po ôsmich a štyroch mesiacoch) budú odvody o takmer 320 eur nižšie.

Viacerí firemní ekonomómovia však upozorňujú, že brať ľuďom z miezd a odmien a tým vykryť zvýšené náklady na odvody, sa nemusí oplatiť. „Ak si chcem udržať dobrého zamestnanca, tak ho musím aj zaplatiť, lebo by odišiel. Ak sa nedá zvýšiť plat, tak by mohli rásť benefity, napríklad náklady vzdelávanie a školenia zamestnancov, čo sa firme vráti v podobe kvalitnejšej práce,“ pripomína ekonómka Jarmila Medveďová.

 


 Viac o šetrení nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 18:20