StoryEditor

Reagan a úmrtný list. Poslancov rozhádali dane

30.11.2012, 14:26
Autor:
TASR, redTASR, red
Poslanec SDKÚ-DS Kaník doniesol do parlamentu úmrtný list slovenskej ekonomiky.

Bremeno slovenskej ekonomiky spadne po schválení zmien, ktoré navrhuje vláda, na plecia tých najslabších. Na dnešnej tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR to uviedol poslanec za SDKÚ-DS Ľudovít Kaník.

Opozičná SDKÚ-DS takto reagovala na návrh vlády Roberta Fica (Smer-SD) na zvýšenie dane z príjmov právnických osôb z 19 na 23 percent, o ktorom práve poslanci rokujú v pléne v druhom čítaní.

Tie najväčšie firmy, ktoré zarábajú najviac, totiž podľa Kaníka po takýchto zmenách odídu zo Slovenska a bremeno platenia daní ostane na tých najslabších. "Preto som dnes odovzdal ministrovi úmrtný list slovenskej ekonomiky," dodal.

Odpor pravice
Vlna kritika na vládne opatrenie sa zniesla aj z ostatných opozičných strán. Zvýšenie dane z príjmov právnických osôb bude mať podľa KDH spolu s úpravami v Zákonníku práce fatálne dôsledky na slovenskú ekonomiku. Prinesie odchod investorov z krajiny, zvýšenie nezamestnanosti či pokles reálnych miezd ľudí. "Vláda núti firmy šetriť na svojich zamestnancoch," doplnil podpredseda KDH Miloš Moravčík. Rast dane z príjmu právnických osôb sa pritom podľa jeho slov dotkne aj pekární či mliekarní, čo ľudia následne zaplatia v raste cien potravín.

Rovná daň na úrovni 19 percent bola podľa predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára poslednou výhodou, ktorú mohlo Slovensko ponúknuť investorom. "Vláda týmto môže rovno na billboardy na hraničných priechodoch napísať: Investori, sem nechoďte!" vyhlásil Bugár.

Hayek a tí druhí
Nestrápňujte sa, obštrukcia ani nezmyselná konfrontácia vám politicky nepomôže. Pravici to dnes v pléne odkázal poslanec Smeru-SD Miroslav Číž.

"Poďme sa korektne zmysluplne baviť o hodnotách, tak národu pomôžeme. Pokiaľ skončí náš vzťah na vašom obštrukčnom a nezmyselne konfrontačnom princípe, nám budete zbytočne škodiť a obávam sa, že ani vy si politicky nepomôžete," poznamenal Číž. Zároveň vyzval opozíciu, aby nezdržiavala diskusiu k vládnemu návrhu novely zákona o dani z príjmov, keďže s ničím novým neprichádza.

Číž do svojho prejavu dostal okrem iných F. A. Hayeka, ktorého podľa istej publikácie vnímali ako pravicového pomätenca. Túto poznámku adresoval najmä poslancom SaS, ktorí podľa Číža považujú Hayeka za guru európskej ekonomiky.

V súvislosti s daňovými sadzbami spomenul aj daňovú revolúciu 40. amerického prezidenta Ronalda Reagana. "Najvyššia daňová sadzba pri príchode Reagana k vláde bola 70 percent. Najvyššia daňová sadzba, keď odchádzal, bola 28 percent. A teraz píše autor, že štátny dlh pri Reaganovom príchode bol 930 miliárd amerických dolárov, po odchode Reagana, po daňovej revolúcii, bol dva bilióny 600 miliárd amerických dolárov. Neznamená to nič?" obrátil sa na opozíciu, ktorá kritizuje zmeny v daniach, vrátane zvyšovania dane z príjmu pre firmy.

Na Čížovo vystúpenie reagovalo viacero poslancov opozície, medzi nimi aj šéf liberálov Richard Sulík a poslanec SDKÚ-DS Ľudovít Kaník. Obaja sa zhodli na tom, že si vždy radi vypočujú Čížove vystúpenia. "Patríte k mojim obľúbeným rečníkom," poznamenal Sulík, ktorý sa však nestotožňuje s opatreniami z dielne Smeru-SD. Kaník naďalej trvá na tom, že opatrenia sociálnych demokratov neprinesú sociálnu spravodlivosť, pretože ľudia s nízkymi príjmami sa lepšie mať nebudú.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 11:51