StoryEditor

Desaťtisíce pracujúcich si majú pohoršiť

05.12.2011, 19:00
Zamestnávatelia vo výrobných odvetviach žiadajú zmrazenie platov. Inflácia z nich môže ukrojiť.

Desaťtisícom pracujúcich hrozí budúci rok pokles reálnych príjmov. Viaceré zamestnávateľské zväzy už vyhlásili, že ľuďom kvôli hospodárskemu útlmu pridať nechcú. „Možno sa budeme pohybovať niekde okolo 0,5 až 1 percenta,“ informoval generálny sekretár Zväzu elektrotechnického priemyslu Vlado Kalina.

Keďže inflácia má byť najmenej dvojpercentná, pracujúci by si v takom prípade pohoršili. Kvôli horším výhľadom ustupujú od svojich požiadaviek aj odborári. Tí pôvodne žiadali vo výrobných odvetviach až šesťpercentný nárast. „Budeme musieť reagovať na to, ako sa bude situácia vyvíjať,“ zhodnotil ekonomický výhľad Stanislav Tarnovský z Odborového zväzu KOVO.

Krízu cítia aj odbory
Firmy zdôvodňujú svoju opatrnosť vlastným prežitím. „Ak chcú mať ľudia prácu, my musíme mať na materiál či energie,“ dodal Kalina. Ani podľa viceprezidenta Zväzu strojárskeho priemyslu Juraja Borgulu nemôžu zamestnanci v blízkej budúcnosti očakávať vyšší príjem. Firmy si to nemôžu dovoliť. „Ak by sme išli cestou zvyšovania platov, tak by sme išli do ešte väčšej straty a prepúšťania,“ dodal Borgula.

To si uvedomujú aj samotní odborári, ktorí priznávajú, že pre nepriaznivé ekonomické vyhliadky sa budú musieť ľudia uskromniť. V kolektívnom vyjednávaní už veľké ambície na prudké zvýšenie platov nemajú. Ešte nedávno chceli pritom zamestnancom v dvoch najpočetnejších odvetviach – strojárstve a elektrotechnickom priemysle – zabezpečiť minimálne o 6 percent vyššie platy. „Výrazne sa zmenili makroekonomické východiská, z ktorých vychádza aj štátny rozpočet,“ vysvetľuje zmenu postoja Tarnovský. 


 Viac o téme nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:29