StoryEditor

Deficit prudko rastie. Treba šetriť, odkazujú analytici

02.07.2012, 17:15
Autor:
TASR, pebTASR, peb
Štát vyrobil za prvý polrok o 750 miliónov eur väčšiu sekeru ako vlani.

Štátny rozpočet SR dosiahol ku koncu júna schodok vo výške 2,33 miliardy eur a celoročný plán tak po šiestich mesiacoch plní na úrovni 63 percent. Informovalo o tom dnes Ministerstvo financií (MF) SR.

Oproti rovnakému obdobiu minulého roka bol schodok v júni vyšší o 748 miliónov eur. "Na vyššom schodku sa podieľali jednak príjmy, ktorých pokles predstavuje medziročne 4,3 percenta a nárast celkových výdavkov o 7,3 percenta," vysvetľuje rezort.

Treba šetriť
Už na jeseň začne platiť viacero opatrení z Ficovho konsolidačného balíčka, ktorými chce vláda zvýšiť príjmy štátu. To však podľa oslovených analytikov nestačí. "Štát by mal viac šetriť aj na sebe a svojich výdavkoch," povedala pre HNonline Mária Valachyová zo Slovenskej sporiteľne. Podľa nej je navyše otázne, či navrhované opatrenia pomôžu dostatočne znížiť deficit. K šetreniu vyzýva vládu aj analytička Poštovej banky Jana Glasová, ktorá tvrdí, že opatrenia na strane výdavkov sú nevyhnutné.

Za nižším výberom príjmov oproti rovnakému obdobiu minulého roka sú najmä príjmy z rozpočtu EÚ, kde rozdiel predstavuje 178 miliónov eur. Súvisí to najmä s pozastavením platieb zo strany Európskej komisie (EK) na základe výsledkov jej kontrol, čím nedochádzalo k dopĺňaniu likvidity na osobitných účtoch pre operačné programy (OP) Životné prostredie a Doprava. "Tieto zdroje preto prídu do štátneho rozpočtu s oneskorením, ale bez vplyvu na deficit v roku 2012 v metodike ESA 95," avizuje ministerstvo.

Chýbajú dane
Medziročný výpadok daňových príjmov predstavuje 73 miliónov eur a je zapríčinený výlučne nižším medziročným plnením dane z pridanej hodnoty (DPH) vo výške 206 miliónov eur. Tieto negatíva boli čiastočne kompenzované vyššími príjmami z dividend o 24 miliónov eur, čo súvisí so skoršou výplatou dividend v rámci pôsobnosti MF SR.

Na druhej strane, za rastom výdavkov štátneho rozpočtu stojí podľa ministerstva najmä nárast výdavkov na obsluhu štátneho dlhu, ktoré sa medziročne zvýšili o 278 miliónov eur, čo je však v súlade s rozpočtom. Vyššie čerpanie bolo aj pri platbe do rozpočtu EÚ o 63 miliónov eur a v porovnaní s minulým rokom bola vyššia aj platba do Sociálnej poisťovne o 86 miliónov eur.

"Základné výdavky štátu zaznamenali nižšie ako alikvotné tempo čerpania schváleného rozpočtu, keď k polovici roka predstavuje ich čerpanie 45,5 % schválených výdavkov. Tempo čerpania kapitálových výdavkov je ešte výrazne nižšie, keď dosiahlo len 27,8 % celoročných výdavkov," dodáva rezort financií.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:00