StoryEditor

Vyššie dane zahlásila už aj pravica

24.10.2011, 00:00
Bohatším hrozia vyššie dane. Rovnú daň nahradí princíp - čím vyšší príjem, tým vyššia daň.

Bohatším reálne hrozia vyššie dane. Na Slovensku tak možno skončí rovná daň a nahradí ju princíp – čím vyšší príjem, tým vyššia daň.

Okrem opozičného Smeru-SD o tom už začali hovoriť aj pravicové strany súčasnej koalície KDH a SDKÚ-DS. Šéf Smeru Robert Fico by chcel zaviesť 25-percentnú daň pre ľudí s príjmom nad 2 750 eur mesačne a 22-percentné zdanenie firiem so ziskom nad 33 miliónov eur ročne. „Je to úplne normálna vec,“ reagoval poslanec KDH Anton Marcinčin.

Nezavrhol to ani Ondrej Matej (SDKÚ-DS), hoci prvoradým krokom by mali byť škrty štátnych výdavkov. „Treba to veľmi citlivo napočítať.“

Vyššie dane by mali pomôcť rozpočtu, ktorému pre spomalenie ekonomiky hrozí väčšia diera, než sa čakalo. Róbert Kičina z Podnikateľskej aliancie Slovenska upozorňuje, že sa to môže minúť účinku. „Pri progesívnej dani sú občania náchylnejší k daňovým podvodom.“ Potom sa môže stať, že do rozpočtu pôjde ešte menej financií než teraz.

Podľa poslanca Ivana Švejnu by sa však bohatým mali najprv odobrať sociálne dávky ako napríklad rodičovský príspevok. No pripúšťa, že budúca vláda bude musieť prijať rázne kroky na zvýšenie príjmov v štátnom rozpočte. „Uvidíme, aká bude politická konštelácia,“ dodal.

Progresívnu daň tak jednoznačne zavrhuje len koaličná strana SaS. Jej podpredseda Jozef Kollár nepovažuje za správne, ak politici rozhodujú o tom, kto má platiť vyššie dane. „Zaťažovanie rôznych sektorov rôznymi sadzbami dane je začiatkom konca. Ak chce štát do takej miery zasahovať do ekonomiky, je to nebezpečné,“ dodal Kollár.

Kto, ak nie bohatí?
Podľa Marcinčina však dnešná 19-percentná daň pre všetkých zvýhodňuje hlavne bohatých. „Aj v rozpočte sa píše, že s takýmito príjmami nevieme financovať základné fungovanie štátu a garantovať základné služby. Kto ich zaplatí? Chudobní?“ doplnil poslanec. Ekonóm Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž pripomína, že bohatší platia viac vo väčšine krajín sveta. „Pravdepodobne to časom bude aj na Slovensku,“ myslí si Baláž. Ten by však namiesto progresívnej dane skôr privítal zdaňovanie dividend.

Vyššia daň neznamená väčší príjem
Výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska Róbert Kičina pripomína, že progresívnu daň sme na Slovensku už mali. „Ukázalo sa, že jej zrušenie bolo správne rozhodnutie, lebo sa zvýšili príjmy do štátneho rozpočtu,“ myslí si Kičina.

Pri opätovnom zavedení progresívneho zdaňovania by sa totiž mohlo stať, že zahraniční investori presunú svoje aktíva do materskej spoločnosti. Štátu by tak odvádzali ešte menej než teraz.

Rovná daň na relatívne nízkej úrovni je podľa neho veľké plus pre Slovensko oproti susedným krajinám. Sme tak pre investorov atraktívnejší. „Obávam sa, že by sme potom o túto výhodu prišli,“ myslí si Kičina. Vyššia daň pre bohatých by podľa neho bola veľmi zlým signálom pre zahraničných investorov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 05:55