StoryEditor

Vláda uprednostnila rakúskeho investora

08.01.2012, 17:33
Na pomoci rakúskemu investorovi trvali premiérka Radičová a minister hospodárstva Miškov (na snímke).

Prezident Ivan Gašparovič milióny pre rakúsku firmu nezastavil. Napriek tomu, že ešte v novembri odporučil vláde zrušiť podporu pre rakúsku spoločnosť Gallai&Wolff, takmer 3,5-miliónovému investičnému stimulu nezabránil. Trvali na tom premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) a minister hospodárstva Juraj Miškov (SaS), ktorý podporu pre rakúskych strojárov navrhol. Na jej zrušenie nevidí žiadny dôvod. „Akýmkoľvek neodôvodneným zrušením investičnej pomoci by došlo k spochybneniu právnych istôt investorov a k precedensu spochybnenia už schválených investičných pomocí pre investorov,“ reagovala hovorkyňa rezortu Daniela Piršelová.        

Premiérka si poradí
Prezidentovi Gašparovičovi však prekáža práve znevýhodnenie slovenského výrobcu. „Pán prezident sa domnieva, že podporou rakúskej firmy bude poškodený domáci zamestnávateľ, ktorý zo Slovenska neodíde ani bez stimulov,“ povedal hovorca hlavy štátu Marek Trubač. Prezident sa podľa neho spoliehal na premiérku, ktorá s jeho požiadavkou súhlasila. „Pán prezident očakáva, že si s tým premiérka poradí, keďže stále vedie túto vládu,“ dodal Trubač. „Vláda Ivety Radičovej nerozlišuje medzi poskytovaním stimulov domácim a zahraničným  spoločnostiam,“ reagoval tlačový odbor Úradu vlády.

Ťažké srdce na premiérku a ministra Miškova však majú v slovenskej spoločnosti Doprastav. Tá je totiž priamym konkurentom rakúskej spoločnosti, ktorú naša vláda podporila. Počas minulého roka dokonca museli prepustiť 100 ľudí z ich závodu, ktorý vyrába rovnaké produkty, ako ich rakúski konkurenti. „Ak niekto ide vyrábať s tým, že má na tri roky zaplatenú pracovnú silu, tak ako mu máme konkurovať,“ reagoval generálny riaditeľ spoločnosti Dušan Šamudovský. Podľa premiérky však Doprastav premrhal svoju šancu dostať štátnu podporu. „Doprastav nevyužil možnosť vytvoriť nové pracovné miesta v regióne s vysokou nezamestnanosťou a v súvislosti s tým možnosť prípadne sa uchádzať o investičný stimul,“ informoval tlačový odbor.

 

 


 Viac o téme nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 08:51