StoryEditor

Slováci sú verní monopolom

12.06.2013, 00:00

Náš trh s energiami je málo pružný. Domácnosti a firmy namiesto lacnejších ponúk alternatívnych dodávateľov ostávajú pri firmách, ktoré boli ešte donedávna monopolmi. Také je konštatovanie Európskej komisie, ktorá vo svojej správe poukazuje na slabý pohyb zákazníkov k lacnejším dodávateľom.

„V roku 2011 bola miera zmeny poskytovateľa stále nízka, čo je znakom nedynamického trhu,“ uvádza komisia vo svojom dokumente.
V spomínanom roku zmenilo dodávateľa len 43-tisíc odberateľov elektriny, medzi ktorými boli prevažne domácnosti. Situácia sa však nezlepšila ani vlani.

Podľa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví v prípade elektriny prešlo ku konkurencii len 50-tisíc odberateľov. Na porovnanie, v Českej republike zmenilo dodávateľa elektriny až 473-tisíc zákazníkov.

Sme konzervatívni
Dôvodom takéhoto konzervatívneho správania je podľa analytičky spoločnosti Energy analytics Zuzany Lukáčovej slovenská mentalita. „Slováci sa viac spoliehajú na overené istoty, ktoré neradi menia,“ povedala.

Na druhej strane analytik Inštitútu pre energetickú bezpečnosť Peter Marčan tvrdí, že ľudia, ale ani menšie a stredné firmy, si neuvedomujú možnosť úspor, ktoré získajú pri zmene dodávateľa.

Náš trh je pritom otvorený pre nové firmy už od roku 2007. Dovtedy si zákazník nemohol vybrať dodávateľa pri elektrine ani pri plyne. Vládu monopolov ukončil regulačný úrad práve na podnet Európskej únie. Tá požaduje od členských štátov slobodný trh s čo najväčšou konkurenciou, ktorá má viesť k postupnému zníženiu cien energií. Na Slovensku však zatiaľ len málo zákazníkov využíva zľavy menších dodávateľov.

Zlá reklama
Napriek slabšiemu pohybu na trhu by podľa odborníkov mali v budúcnosti ľudia aj firmy meniť dodávateľov čoraz častejšie. „Myslím si, že ide len o postupné vzdelávanie spotrebiteľa. Ľudia si musia zvyknúť a naučiť sa porovnávať ceny energií,“ povedal Marčan s tým, že naše zákony už dostatočne umožňujú zmeny a všetko záleží len na rozhodnutí zákazníka.

Zároveň poznamenal, že dnes ľudí odrádzajú aj neseriózne praktiky niektorých dodávateľov. Príkladom je spoločnosť Energetické centrum, ktorá v minulosti zavádzala zákazníkov.

Hoci im sľubovala nižšie ceny energie, účtovala im, naopak, drahšiu elektrinu, než im umožnil cenový strop regulačného úradu. Ten preto dostal až 570 sťažností a firmu napokon potrestal pokutou milión eur, čo je historicky najvyššia sankcia pre slovenského dodávateľa energie. Spoločnosť taktiež musela ľuďom vrátiť preplatky vo výške dva milióny eur. 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 09:42