StoryEditor

More zdraželo. Cestovky končia s najvýraznejšími zľavami

06.02.2014, 22:59
More už u časti slovenských touroperátorov zdraželo, ďalší zdvihnú ceny v najbližších dňoch.

Pred pár dňami totiž prestali predávať first moment dovolenky s najväčšími zľavami. Jedným z nich je aj najväčšia cestovná kancelária na Slovensku – spoločnosť Satur Travel. „Aktuálne ponúkame na letné dovolenky pri mori zľavy do 25 percent,“ povedala pre HN generálna riaditeľa spoločnosti Eleonóra Fedorová. Ešte do konca januára pritom ponúkali 30-percentné zľavy.

Top letoviská zdraželi

Seneca Tours takmer tretinové zľavy predlžuje, avšak už iba na vybrané hotely. „Ponuka platí do 9. februára. Rovnako je do tohto termínu predĺžená zľava, Dve deti zdarma’,“ vraví Jozef Sedlár zo Seneca Tours s tým, že podľa vývoja predaja sú aktuálne v niektorých destináciách zľavy 25 až 27 percent. Inými slovami – najžiadanejšie letoviská zdraželi.

Podľa týchto dvoch spoločností sú ceny oddychu pri mori porovnateľné s minulým rokom. „Pri niektorých destináciách zaznamenávame pokles cien z dôvodu nepriaznivého vývoja predaja koncom roka, prípadne celkového poklesu dopytu. Naopak, sú destinácie, kde cítiť mierny nárast cien,“ dodáva Ivan Šidla, marketingový manažér on-line predajcu zájazdov Invia. sk.

Hitom je Turecko

Predaj first momentov sa zatiaľ rozbieha dobre. Fedorová napríklad hovorí až o desaťpercentnom medziročnom raste, ktorý doteraz dosiahli od spustenia first moment predaja. Podobná situácia je i v Senece. Sedlár tvrdí, že podiel last minute sa tohto roku v porovnaní s tým minulým ešte zníži. Evidujú pritom výrazný nárast predaja first momentov. „Klienti sa presvedčili, že je výhodnejšie si vybrať dovolenku, akú chcú, než čakať na last minute.“

Počas leta si dovolenku dokážete kúpiť za výhodnú zľavu, no často môže byť už drahšia než v predpredaji. Taktiež zohnať hotel pre viacero osôb či destináciu podľa svojich predstáv môže byť v sezóne problémom.

Slováci si zatiaľ najviac kupovali Chorvátsko či severné Taliansko v rámci individuálnej dopravy. Pri tej leteckej jednoznačne víťazí Turecko, Grécko, Kalábria alebo Sardínia.

Zaujímavosti o dovolenkách Slovákov

– Slováci si minulý rok kúpili dovolenku priemerne za553 eur

– ročná útrata z roka na rokstúpa

– priemerne najvyššiu sumu (662 eur) na osobu hradíveková skupina 35 – 54 rokov

– priemerná dĺžka pobytu sa skracuje, dnes je toosem dní

– dominantné postavenie má letecká doprava, ktorárastie na úkor individuálnej

– najobľúbenejšie súštyri-a päťhviezdičkové hotelys all inclusive službami

hitom medzi dovolenkármi ostáva Turecko, na vrchné priečky sa vrátilo i Grécko

Zdroj: agentúra GfK

01 - Modified: 2006-01-12 04:27:00 - Feat.: 0 - Title: Jedenásť zranených pri útoku v moskovskej synagóge
01 - Modified: 2024-04-01 17:25:00 - Feat.: - Title: Prekonanie počtu turistov spred pandémie sa v tomto roku ešte neočakáva 02 - Modified: 2024-04-01 15:19:18 - Feat.: - Title: Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov 03 - Modified: 2024-03-29 09:33:04 - Feat.: - Title: Dovolenka s deťmi: Viete, ako by mala vyzerať, aby si ju naplno užili všetci? 04 - Modified: 2024-03-20 11:29:13 - Feat.: - Title: Amsterdam už skúša naozaj všetko, aby odradil neporiadnych turistov. Mesto proti nim bojuje zvláštnym kvízom 05 - Modified: 2024-03-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Obyvateľov Tampy Bay budí hlasné bubnovanie, prichádza od mora. Ide o výzvu k milostnému aktu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 09:59