StoryEditor

Akadémia vzdelávania bojuje o prežitie

10.03.2014, 22:27
Vzdelávanie. Legenda zažíva strmý pád, do dvoch rokov chce byť „vyliečená“.

Ešte nedávno mala po Slovensku roztrúsených 36 pobočiek a takmer stovku kmeňových zamestnancov. Dnes známa Akadémia vzdelávania žiada súd o ochranu pred veriteľmi.

 

Riešenie franchising

Vedenie akadémie nateraz podrobnosti o výške dlhov, príčinách ťažkostí a záchrannom pláne komunikovať nechce. „Zatiaľ neposkytujeme informácie. Niektoré veci tu totiž ešte čakajú na schválenie,“ reaguje ústredný riaditeľ akadémie Rastislav Hagara. O možných scenároch nehovorí ani správkyňa reštrukturalizácie Janka Grolmusová. „Sme v prvých dňoch celého procesu. Nevieme, koľko veriteľov sa prihlási,“ dodala. Naznačila len, že vnútorné zmeny akadémia začala uskutočňovať už dávnejšie. Napríklad centrálu z Bratislavy presťahovala do Žiliny. V roku 2012 kmeňovo zamestnávala vyše 50 ľudí, dnes je to už len päť.

Podstatu zmien vysvetľuje šéf popradskej pobočky akadémie Igor Wzoš. „Približne 20 pobočiek sa zmenilo na samostatné firmy. S akadémiou teraz spolupracujeme na franchisingovom princípe,“ spresnil. Franchising od žilinskej centrály zahŕňa najmä akreditácie vzdelávacích programov. „Ale i značku. Tá medzi ľuďmi rezonuje a má hodnotu,“ dodal Wzoš. K príčinám ťažkostí sa nechcel vyjadrovať ani on. Povedal len, že pri reštrukturalizácii je optimista. „Vzdelávací trh sa znova hýbe. Je tu veľké nasadenie zachrániť šesťdesiatročnú značku. Predpokladám, že o dva roky je akadémia z problémov definitíve vonku,“ dodal. Pomôcť by jej mali i veľké zákazky, s ktorými na strane dopytu teraz prichádza trh.

Obchody s nehnuteľnosťami

Menšia časť pobočiek z pôvodných 36 sa osamostatnila úplne. „S akadémiou už nemáme nič spoločné. Ideme vlastnou cestou. Veci, ktoré sa tam diali, sú už za nami a nechcem o nich hovoriť,“ povedal riaditeľ Vzdelávacej akadémie Jána Amosa Komenského v Trnave Miroslav Hloben.

Expert na mimoštátne vzdelávanie a riaditeľ jazykovej školy Target Branislav Ševc hovorí, že trhová situácia dáva reštrukturalizácii šance. „Tým, že kvalita na základných a stredných školách napríklad pri výučbe jazykov je nízka, dopyt je veľký,“ hovorí. Za riziko pri akadémii považuje jej veľkú orientáciu na projekty z eurofondov. „Tie teraz sú, otázka je, či sa tak dá fungovať dlhodobo, čo bude, ak pominú,“ pýta sa. Za celkové riziká v segmente označuje náhle legislatívne zmeny. „Po tom, ako štát začal uznávať aj externé certifikáty ako maturitnú skúšku, investovali sme čas a peniaze do získania licencií. Vláda túto možnosť náhle zrušila a naše investície zmarila,“ povedal.

01 - Modified: 2006-02-22 05:10:05 - Feat.: 0 - Title: Smrť "jazdí" po Nitre, najviac autonehôd bolo v Bratislave
01 - Modified: 2024-04-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Amerika prestáva chodiť do školy. Ako však bude ekonomicky konkurovať Číne? 02 - Modified: 2024-02-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Instagram nie je len žumpa na čele s mladým Sulíkom a posklankyňou Tabak. Tieto slovenské profily ťa naozaj niečo naučia aj pobavia 03 - Modified: 2024-02-01 23:00:00 - Feat.: - Title: Deviataci si podávajú prihlášky na stredné školy. Vyberajú si školy s duálnym vzdelávaním 04 - Modified: 2024-01-12 12:32:18 - Feat.: - Title: Koľko stojí štúdium na vysokej v Európe a v ktorá krajina najviac podporuje študentov? Takto sme na tom v porovnaní s ostatnými krajinami 05 - Modified: 2023-12-18 10:53:42 - Feat.: - Title: Projekt Digitálne kurzy zrealizoval viac ako 500 školení pre tisíce seniorov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 06:43