StoryEditor

Prilákať investorov by nemala pomoc štátu

26.01.2014, 22:59
Autor:
mkumku
Rozhovor. Martin Reguli, analytik Nadácie F. A. Hayeka, pre HN:

„Prinúti to štát hľadať iné a plošné spôsoby, ktorými môže lákať investorov, a zatraktívni tým podnikateľské prostredie pre domáce podniky,“ tvrdí Martin Reguli.

Maximálna výška poskytovaných investičných stimulov sa zníži. Je to správne?

Tento pokles pomoci považujem za správny krok, keďže investičná pomoc by nemala fungovať ako primárny nástroj na lákanie investorov. Tento nástroj totiž dáva štátu možnosť umelo zvýhodniť jedného investora pred iným, ako sme videli na viacerých príkladoch v priebehu posledných pár rokov.

Nebudeme potom menej atraktívni pre možných investorov?

Prinúti to štát hľadať iné a plošné spôsoby, ktorými môže lákať investorov, a zároveň tým zatraktívni podnikateľské prostredie pre domáce podniky. Samozrejme, štáty si budú musieť hľadať iné spôsoby, akými sa stanú atraktívnejšie v očiach investorov a napriek počiatočnej nevýhode by som v tom z dlhodobého hľadiska videl príležitosť, ako hľadať nové spôsoby zatraktívnenia Slovenska v očiach investorov.

Napríklad?

Zaradil by som medzi ne napríklad potrebu vymožiteľnosti práva, nižšieho daňovo-odvodového zaťaženia a pružnejšieho Zákonníka práce. Tieto zmeny by zároveň pomohli malým a stredným podnikom, ale aj ľuďom, ktorí by prípadne ešte iba chceli začať podnikať.

Ako poskytovanie stimulu ovplyvňuje rozhodnutie investora?

Investor sa rozhoduje podľa viacerých faktorov, ale v princípe sleduje dva ciele – dlhodobú udržateľnosť investície a šancu profitovať. Preto bude určite sledovať právne prostredie, kvalitnú pracovnú silu, nízke dane a odvody. Samozrejme, investičná pomoc do istej miery finančne nahrádza isté nedostatky v predošlých spomenutých veciach, a ak je naozaj štedrá, tak môže mať ten efekt, že po jej skončení investor pohrozí odchodom, pokiaľ nedostane ďalšiu pomoc, alebo priamo odíde. V každom prípade je v súčasnosti práve lákanie na investičnú pomoc hlavným spôsobom, akým sa štáty snažia získať investorov. Jej efekt je však závislý od iných vymenovaných faktorov.

Na základe akých faktorov by mala firma dostať stimul?

Vláda by sa mala snažiť prideľovať investičný stimul v prípadoch, že firma má dôvod, pre ktorý si Slovensko vybrala ako miesto investície napríklad pre dobrú infraštruktúru a subdodávateľov, čím by sa znížila šanca, že zo Slovenska po vypršaní investičnej pomoci odíde. Pomoc by tiež mohla byť určená pre firmy, ktoré majú šancu vytvoriť dopyt po službách dodávateľov a ďalších podnikov, čím by bol efekt čo najširší.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 01:58