StoryEditor

Anketa HN: Aká bude výkonnosť podielových fondov v práve sa začínajúcom sa roku?

06.01.2014, 22:59
Autor:
mkumku

Miroslav Tamas, Axa

Rok predznamenáva posilňovanie ekonomického rastu vďaka mierne pozitívnemu vývoju vo vyspelých ekonomikách a viac-menej stabilnému výkonu zvyšku sveta. Tento pozitívny ekonomický vývoj sa môže prejaviť na kapitálových trhoch a prostredníctvom podkladových aktív i na výkonnosti podielových fondov. Predpokladáme rast amerických i európskych akciových trhov, pozitívny vývoj aj v rozvíjajúcich sa krajinách, predpoklad možného oslabenia rastu oproti tohtoročnému tempu vnímame v Číne.

Matej Varga, Prvá penzijná správcovská spoločnosť Poštovej banky

Vzhľadom na pokračujúce ekonomické zotavovanie očakávame kladnú výkonnosť pri väčšine podielových fondov. Predpokladáme, že opäť budú najvýkonnejšie akciové fondy, zabrať by mohli najmä fondy orientované na rozvíjajúce sa trhy či európsky akciový trh. Treba však povedať, že neočakávame také vysoké výkonnosti akciových fondov, ako v roku 2013. Podmienky na rast akcií budú menej priaznivé vzhľadom na začaté uťahovanie extrémne uvoľnenej menovej politiky USA a ocenenie niektorých trhov, ktoré je mierne nadhodnotené.

Zuzana Kardelisová, Asset Management, Slovenská sporiteľňa

V nasledujúcom roku by sme mali byť svedkami zlepšujúceho sa optimizmu na ekonomický a finančný výhľad. Reálny globálny ekonomický rast by sa mal v roku 2014 mierne zvýšiť a dosiahnuť približne tri percentá. Kombinácia mierneho oživenia ekonomiky a nízkej inflácie spôsobí, že dopyt po finančných nástrojoch s vyšším výnosom zostane silná investičná téma. Dariť by sa malo nielen podnikovým dlhopisom s vyššou kreditnou prirážkou. Pokračovať by mal aj pozitívny vývoj akcií podporený ich aktuálnym priaznivým ohodnotením a dostatkom likvidity na finančných trhoch. Z tohto vyplýva, že našimi favoritmi sú zmiešané a akciové fondy. Očakávame vysoký záujem investorov o investovanie do podielových fondov.

Martin Smrek, Tatra Asset Management

Je možné očakávať, že výnosový potenciál dlhopisových fondov sa zásadným spôsobom v porovnaní s minulým rokom nezlepší. Čo sa týka akciových fondov, náš koncept správy aktív nie je založený na dlhodobých predikciách vývoja finančných trhov, preto sa ani nepokúšame odhadovať výkonnosť jednotlivých tried aktív v nasledujúcom roku. Na základe interne vyvinutých stratégií sa snažíme v danej chvíli nastaviť portfólio v súlade s vývojom trhu.

Silvia Čechovičová, KBC Asset Management Slovensko

Výkonnosť fondov, ktoré investujú do takzvaných bezpečných štátnych dlhopisov, zostane pravdepodobne aj v tomto roku slabá. Výnosy bezpečných štátnych dlhopisov (USA, Nemecko) budú zrejme rásť, aj keď ich nárast bude pravdepodobne limitovaný nízkou infláciou a záväzkom Fedu držať úrokové sadzby na súčasnej nízkej úrovni ešte takmer dva roky. Prípadný mierny nárast výnosov, a tým pokles cien dlhopisov, by potom nepriaznivo ovplyvnil aj výkonnosť dlhopisových fondov. Aj v rámci tejto kategórie aktív sa však dajú nájsť príležitosti, a to v podobe podnikových dlhopisov či rizikovejších vládnych dlhopisov.

Vladimír Vaňo, Sberbank

Nasledujúci rok bude vzhľadom na postupný ústup americkej centrálnej banky – Fed-u – od mimoriadne uvoľnenej menovej politiky s najväčšou pravdepodobnosťou veľmi málo výnosný pre fondy investujúce do amerických štátnych dlhopisov, keďže nárast úrokových sadzieb/výnosov do splatnosti je sprevádzaný poklesom cien štátnych dlhopisov. Výnosnosť akciových investícií v roku 2014 bude do veľkej miery záležať tak od toho, nakoľko sa očakávané hospodárske oživenie premietne aj do zlepšenia hospodárenia firiem (rastu ich tržieb a ziskov), ako aj od toho, ako sa akciové trhy vyrovnajú s postupným ukončením rekordne uvoľnenej menovej politiky americkej centrálnej banky.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 05:44