StoryEditor

Exkluzívne v HN: Rajom pre našich je Holandsko

03.11.2013, 23:00
Pološtátny podnik SPP založil v Holandsku dcérsku firmu, aby si mohol lacnejšie požičiavať peniaze.

Chceli si lacnejšie požičať peniaze cez dlhopisy. Preto si v zahraničí založili dcérsku spoločnosť. Reč je o pološtátnom slovenskom podniku SPP a jeho holandskej dcére – firme SPP Infrastructure Financing. „Išlo o štandardnú, riadne odkonzultovanú operáciu medzi akcionármi,“ odkázal Daniel Častvaj, hovorca Energetického a průmyslového holdingu, ktorý je zahraničným akcionárom Slovenského plynárenského priemyslu. Výnosy z dlhopisov sú totiž v krajine tulipánov zdanené nižšou sadzbou. Výhod má však viac. Ako upozorňuje členka Prezídia Slovenskej komory daňových poradcov Alica Orda-Oravcová, SPP si tak môže poslať zisk zo Slovenska za hranice. „Takéto transakcie môžu predstavovať zdanenie zisku v zahraničí a daňovú úsporu,“ tvrdí.

 

Podľa prieskumu agentúry Bisnode, ktorý majú HN exkluzívne k dispozícii, dcéra SPP v tom nie je ani zďaleka jediná. Holandsko je pre slovenské firmy top rajom. Momentálne tam sídli viac ako 1100 našich firiem, čo je takmer tretina zo všetkých slovenských podnikov v daňových rajoch. Navyše, do Holandska odišlo za prvé tri štvrťroky roka 28 firiem, čo je najviac spomedzi európskych rajov.

Holandsko pritom nie je v porovnaní s mnohými exotickými rajmi krajinou s nulovou daňovou povinnosťou. Ponúka však niekoľko iných výhod – tvrdia odborníci. „Stabilné právne prostredie, kvalitné zákony, širokú sieť zmlúv o zamedzení dvojitého zdanenia a výhodné nastavenie pre materské spoločnosti,“ objasňuje odborník na daňové raje Karel Pluhař zo spoločnosti Akont. Pre Holandsko sa podľa neho rozhodnú najmä tie firmy, ktoré sa zaoberajú medzinárodným obchodom a chcú vstúpiť na medzinárodné finančné trhy. „Krajina je aj ako raj vnímaná veľmi seriózne a je členom Európskej únie,“ hovorí prognostik Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž.

Rovnako pozitívne pritom obchodní partneri pozerajú aj na ďalší daňový raj – Spojené štáty americké. Práve v USA totiž tento rok pribudlo podľa prieskumu Bisnode najviac slovenských firiem, takmer 60.„USA sa vyznačujú hlavne možnosťou utajiť konečného vlastníka spoločností,“ uviedol Milan Seliak, riaditeľ spoločnosti Bisnode Slovensko. Pre podniky je zaujímavý najmä malý štát Delaware ležiaci na východnom pobreží. „Je tu najnižšie daňové zaťaženie v rámci USA,“ objasňuje šéf Podnikateľskej aliancie Slovenska Róbert Kičina.

Koniec zlatých časov Cypru

Kým serióznym daňovým rajom sa darí, niekdajšie vyhľadávané miesto Cyprus už nie je to, čo býval. Počet spoločností evidovaných na tomto ostrove totiž klesol po prvýkrát za posledných päť rokov. Dôvodom je nedôvera v cyperské banky. Aby sa totiž zachránili pred bankrotom, dovolila Európska únia bankám, aby siahli na peniaze väčšiny svojich klientov a zdanili ich. „Povesti krajiny výrazne uškodila banková kríza a s ňou spojená nestabilita vývoju krajiny. Preto sa záujem podnikateľov presunul inam,“ konštatuje Pluhař.

Ako ďalej dodáva analytik Next Finance Jiří Cihlář, Cyprus už má preto svoje zlaté časy za sebou. „Pravdepodobne sa aj v budúcnosti nájdu podnikatelia, ktorí budú ochotní zveriť bankám svoje peniaze. Nečakajme však, že sa budú tešiť takému záujmu, ako pred bankovou krízou.“

01 - Modified: 2005-08-22 11:20:00 - Feat.: 0 - Title: O post šéfa SRo sa uchádza aj Csákyho poradca Branislav Masarovič 02 - Modified: 2005-08-22 11:22:33 - Feat.: 0 - Title: Mikloš chce zrušiť environmentálny fond 03 - Modified: 2005-08-22 11:29:02 - Feat.: 0 - Title: Saddám je ochotný obetovať život za Arabov a za skončenie okupácie Iraku
01 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 02 - Modified: 2024-03-19 18:30:00 - Feat.: - Title: Mali slúžiť tri dekády. No v hre je až 80-ročná prevádzka slovenských jadrových elektrární (Brífing HN) 03 - Modified: 2024-03-10 08:41:24 - Feat.: - Title: SPP dokáže nahradiť výpadok dodávok plynu z Ruska inými zdrojmi, reaguje podnik na ukrajinské vyhlásenia 04 - Modified: 2024-01-24 15:54:53 - Feat.: - Title: Sociálne siete obletela podvodná kampaň s ponukou investovať do akcií SPP 05 - Modified: 2024-01-12 11:13:47 - Feat.: - Title: Plynári chcú veterný park, aktivisti sú proti. Vznikajú zbytočné hoaxy, zaznieva z SPP
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 08:10