StoryEditor

Slovensko zmizne z čierneho zoznamu

30.05.2014, 00:00
Verejné financie. Brusel nás vyradí zo skupiny krajín s vysokou štátnou sekerou.

Po piatich rokoch sa konečne dostaneme zo skupiny vinníkov Európskej únie. Brusel sa mal totiž definitívne rozhodnúť, že nás vyradí zo svojho čierneho zoznamu. Na ňom sú členské štáty, ktoré majú príliš štátnu sekeru na tromi percentami HDP.

Z tejto skupiny nás dostal hospodársky výsledok Slovenska za minulý rok. Vláda totiž udržala deficit pod tromi percentami výkonu ekonomiky. „Dôležité však je, že sme zlepšili fungovanie štátu a verejne financie sme stabilizovali aj do budúcnosti a to udržateľným spôsobom,“ povedal minister financií Kažimír s tým, že Európska komisia predpokladá, že pod troma percentami skončia verejne financie aj v tomto a budúcom roku.

Budeme dôveryhodnejší

Samotná Európska komisia zatiaľ túto informáciu nekomentuje. Už v pondelok má však vydať odporúčanie, aby sme boli vyradený z tejto takzvanej procedúry nadmerného deficitu.

Analytici sa zhodujú na tom, že nám to pomôže. „V princípe to bude zvyšovať našu dôveryhodnosť. Nebudeme na lavičke hanby,“ zhodnotil analytik J&T Banky Stanislav Pánis.

Ak by sme na čiernom zozname ostali, hrozila by nám pokuta z Bruselu.

Na druhej strane nám to zrejme veľmi nepomôže pri pôžičkách. Štát sa totiž podľa Pánisa už dnes zadlžuje za výhodných podmienok a rozhodnutie Komisie ich nezlepší. „Z hľadiska finančných trhov nevidím veľký rozdiel v tom, či sme v procedúre, alebo nie,“ poznamenal. Ako príklad pritom možno sledovať krajiny na juhu Európy, ktoré napriek obrovským dlhom predávajú investorom svoje dlhopisy za rekordne nízke úroky.

Otázny deficit

Z čierneho zoznamu sa dostaneme aj napriek tomu, že dnes ešte nie je stopercentne isté, či náš vlaňajší deficit ostane pod tromi percentami, alebo nie. Na jeseň má európsky štatistický úrad zverejniť čísla o našej štátnej sekere podľa nového spôsobu výpočtu. Podľa neho by eurostat napríklad nemal štátu uznať príjmy za ľudí, ktorí vystúpili počas otvorenia druhého piliera. Na druhej strane nás Brusel vyradí aj v prípade, ak deficit mierne, o niekoľko desatín prekročíme. Definitívny výsledok môže ešte ovplyvniť podávanie daňových priznaní. Až v lete totiž bude jasné, koľko presne firmy mali zaplatiť štátu, prípadne koľko peňazí sa im má naopak, vrátiť.

Môže klesnúť DPH

Nový spôsob výpočtu však môže mať vplyv na to, či Slováci budú platiť od nového roka nižšiu DPH, alebo nie. Podľa súčasne platného zákona by vláda mala automaticky znížiť DPH z 20 na 19 percent v prípade, že deficit ostane pod tromi percentami. Riadiť sa však bude podľa jesenného rozhodnutia eurostatu.

Ak by vláda nezmenila zákon, musela by znížiť daň, čo by podľa Pánisa pomohlo ekonomike. Na druhej strane by to komplikovalo situáciu pre ministerstvo financií. „Štát by musel nájsť približne 230 miliónov eur, o ktoré by znížením DPH prišiel.“

01 - Modified: 2006-06-07 07:56:35 - Feat.: 0 - Title: Aká mala byť Tvarožkova agenda
01 - Modified: 2024-04-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Podnikanie formou franšízingu rastie na popularite. Čoraz častejšie aj v oblasti financii 02 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Aktuálne prostredie akciových trhov je pomerne pozitívne 04 - Modified: 2024-04-11 11:19:54 - Feat.: - Title: Myslia ľudia na Slovensku pri životnom poistení aj na riziko hospitalizácie? 05 - Modified: 2024-04-12 14:19:25 - Feat.: - Title: Zmena kurzu? Čakať tento rok lacnejší úver na byt je nereálne, Slovákom zostala ešte druhá možnosť
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 17:36