StoryEditor

Na opatrenia doplatia stovky cyperských firiem

04.04.2013, 00:00

Zvýšenie korporátnej dane v praxi nemusí zafungovať, upozorňuje Marios Tsiakkis.


Ako hodnotíte memorandum o úsporných opatreniach?
So zvýšením korporátnej dane o 2,5 percenta sme počítali. Samozrejme, dotkne sa to hlavne domácich firiem, ktoré s tým spokojné nie sú. Na zahraničné firmy pôsobiace či podnikajúce na Cypre by to však veľký negatívny efekt mať nemalo. Pokiaľ ide o prepustenie 4 500 ľudí v štátnej správe, číslo je veľké. Na druhej strane, pôjde o kontinuálny proces do roku 2018 a nebudú zanikať miesta ľudí v produktívnom veku. Len sa nebudú obnovovať miesta tých, ktorí pôjdu do dôchodku. Ročne to teda bude okolo tisícky ľudí.

Spomenuli ste zahraničné firmy. Nebojíte sa teda straty statusu Cypru ako raja?
Nie. Napriek zvýšeniu dane je to stále veľmi nízka sadzba. V spojitosti s legislatívnymi a ďalšími podmienkami podnikania, ako aj s tým, že s väčšinou krajín máme dohody o zamedzení dvojitého zdanenie a máme tu vynikajúcu infraštruktúru, problémy nevidím. Na druhej strane si myslím, že skôr zníženie daní by naštartovalo biznis. Úprimne, viac by to na Cyprus pritiahlo zahraničných investorov, aby sem priniesli svoje know-how a v podstate pomohli takto ekonomike Cypru. Zvýšením korporátnej dane sa štátna pokladnica nenaplní.

Prečo?
Pretože napĺňať by ju mali hlavne domáce firmy. Väčšina z nich nie je v súčasnosti zisková, neplatia tak ani dane zo ziskov. A myslím si, že počas nasledujúcich rokov túto daň ani nebudú schopné platiť, lebo nebude z čoho. Spoločnosti nie sú spokojné so súčasnou situáciou. Jednak preto, lebo prišli o veľké časti vkladov, jednak preto, lebo majú obmedzené finančné transakcie. Očakávame tiež, že niektoré firmy, hlavne v retaile a vo výrobnom sektore, na to existenčne doplatia. Rátať ich budeme môcť na stovky.

Od roku 2017 by sa však ekonomika už mala dostať do rastových čísiel.
Samozrejme, ekonomika má šancu vzchopiť sa. Vláda však musí takisto okrem škrtov nájsť aj nástroje na jej naštartovanie, na tvorbu nových pracovných miest.

Slávka Boldocká

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 08:38