StoryEditor

Kiska podporil poškodenú firmu. Ochutnal cícerovú nátierku

16.10.2015, 14:41
Autor:
TASRTASR

Prezident Andrej Kiska dnes navštívil výrobu spoločnosti Lunter, bývalé Alfa Bio, v Banskej Bystrici, ktorej meno bolo v uplynulých týždňoch spájané s kauzou podozrenia na otravu botulotoxínom. Návštevu tejto slovenskej rodinnej firmy inicioval sám Kiska a chcel jej ňou vyjadriť svoju plnú podporu.

Ochutnal i jej výrobky a ako prvú práve cícerovú nátierku, ktorá bola neprávom obvinená zo šírenia nákazy, po ktorej skončil pacient v nemocnici, kde je ešte stále hospitalizovaný. Ako sa napokon ukázalo, daná šarža nátierok neobsahovala podozrivú látku.

Prezident diskutoval s majiteľom firmy Jánom Lunterom a jeho troma synmi o dosahoch kauzy na predaj ich výrobkov a vyzdvihol iniciatívu vedenia na otvorenie diskusie s kontrolnými úradmi.

 

POMÁHAŤ, NIE UBLIŽOVAŤZačali vyrábať zdravé produkty, aby pomohli zachrániť život. Dnes majú problémy, ktoré im spô...

Posted by Andrej Kiska on 16. október 2015

 

Kiska podporil Lunterovcov

Spoločne sa zhodli, že táto skúsenosť je príležitosťou iniciovať odbornú a konštruktívnu diskusiu o procesoch, metódach testovania a pravidlách pre vydanie varovania. Výsledkom diskusie by malo byť také nastavenie procesov, aby ochrana zdravia zostala zachovaná a zároveň sa eliminovalo riziko podobného poškodenia reputácie iného výrobcu v budúcnosti.

"Je nesmierne dôležité vyvolať odbornú diskusiu medzi odborníkmi, ktorí rozumejú procesu, medzi orgánmi verejnej správy, ktoré sú zodpovedné za dodržiavanie tohto procesu, a presne takýmito spoločnosťami, výrobcami, predajcami, dodávateľmi, aby sa už takéto prípady v budúcnosti neopakovali," zdôraznil Kiska.

Ako povedal Ondrej Lunter, jeden zo synov, "plne rešpektujú a rozumejú povinnostiam kontrolných orgánov pri ochrane verejného zdravia". Tento prípad však ukázal mnoho nejasností v procese a v komunikácii.

"Želali by sme si, aby tento prípad bol inšpiráciou a začiatkom verejnej diskusie o regulačnom procese v rámci potravinárskej výroby v prípade akéhokoľvek podozrenia z kontaminácie. Na to, aby bol tento proces transparentný a kredibilný, by mali byť jasne stanovené procesy, práva, povinnosti a hraničné situácie kontrolným orgánom, ako aj firmám v pozícii účastníkov konania," konštatoval Ondrej Lunter. Firma si návštevu prezidenta vysoko cení.

Stále počítajú škody

Lunterovci ešte stále počítajú škody, čo im vznikli po tom, ako prepukla kauza o šírení nákazy cícerovou nátierkou, ktorú, ako tvrdia, majú na svedomí štátne orgány. Falošné obvinenie im poškodilo dlhoročne budované dobré meno a zároveň spôsobilo značné prepady v predaji na Slovensku i v zahraničí.

"Predaj na Slovensku klesol asi o 30 percent a v Českej republike asi o 50 percent. Momentálne bežíme na polovičný plyn," dodal Lunter. Na otázku, či zvažujú žalobu za poškodenie dobrého mena, reagoval, že to nie je otázka dňa.

01 - Modified: 2007-10-15 15:25:36 - Feat.: 0 - Title: Na príchod eura sa pripravuje 35 % veľkých podnikov
01 - Modified: 2019-12-07 17:34:06 - Feat.: - Title: Exvyšetrovateľ o obvinení Fica: Som prekvapený, že z takéhoto prejavu sa robí trestný čin 02 - Modified: 2019-10-21 15:28:42 - Feat.: - Title: Sulík zvolal stretnutie opozičný lídrov. Zhodli sa na troch veľkých témach 03 - Modified: 2019-05-28 14:40:30 - Feat.: - Title: Kiska verí, že Vallovi sa podarí zvládnuť parkovaciu politiku 04 - Modified: 2019-05-07 10:30:27 - Feat.: - Title: Radšej by som hovoril o dokončených diaľniciach či tuneli Višňové, reagoval Kiska na Pellegriniho kritiku 05 - Modified: 2018-12-05 11:16:04 - Feat.: - Title: Kiska o Lajčákovi stále nerozhodol, zobral si čas na rozmyslenie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 01:44