StoryEditor

Kávu vymenil za poistky. A vznikol svetový kolos

28.10.2014, 23:00
Už viac ako tri storočia poskytuje Lloyd´s pre klientov rôzne druhy poistenia. To však vzniklo na pôde kaviarní Lloyd´s Coffe House v Londýne.

Svetový líder na poli poisťovníctva Lloyd´s pochádza z oveľa skromnejšieho prostredia než zo sveta finančných trhov. Dlhoročná história poisťovne odkrýva, na čom vyrástla: na káve a rume. Ešte v 17. storočí totiž v Anglicku ľudia poznali názov Lloyd´s jedine z kaviarní, ktoré sa volali podľa zakladateľa Edwarda Lloyda. Odlišný biznis však mal svoje opodstatnenie: v tom čase sa začala dovážať do Európy káva. „Dopyt po nej rástol tak rapídne, čo si všimol aj Lloyd, ktorý sa rozhodol zarobiť na predaji nového nápoja,“ hodnotí Jiří Šimara, analytik spoločnosti Cyrrus.

Kávový muž

Popredný svetový líder v poisťovníctve vďačí za vznik Edwardovi Lloydovi, ktorý sa v roku 1680 presťahoval spolu so svojou ženou do Londýna. V tom období bolo hlavné mesto Anglicka zaplnené kaviarňami, ktoré sa stali dôležitým spoločenským miestom pre vysokopostavených ľudí. V starých rímskych múroch mesta existovalo viac ako 80 kaviarní, ktoré navštevovali spisovatelia, básnici, obchodníci a námorníci, aby si mohli niečo vypiť a rozprávať sa dlho do noci. V tomto prostredí sa vyvinuli aj prví predchodcovia novín, pretože práve v kaviarňach nachádzali ľudia prvé bulletiny obsahujúce novinky o obchode a slúžili tak ako miestne študovne.

Táto situácia hrala do karát aj samotnému Lloydovi. Ten si svoju kaviareň zariadil v londýnskej štvrti s názvom Tower Street. „Jeho podnikateľské počínanie hodnotím pozitívne, keďže umiestnením kaviarne sa dostal do kontaktu s majetnou klientelou, mohol rozvíjať svoje kontakty a mal istotu, že zákazníci sa mu vrátia, pretože si museli spraviť zastávku v Londýne,“ hovorí Lukáš Lóci, analytik spoločnosti Capital Markets.

Kaviarne pre biznismenov

Kaviarenský biznis získava v 17. storočí čoraz väčšiu exkluzivitu a popularitu, a tak sa Edward Lloyd rozhodol presťahovať do väčších priestorov na Lombard Street, teda do samotného srdca štvrti obchodníkov. V interiéri bola veľká izba s pieskovaným poschodím, barom, so stolmi, stoličkami a s lavicami. Čašníci v Lloyd´s Coffe House ponúkali svojim zákazníkom čaj, kávu, ochutený rum či ovocný punč. To, že jeho klientmi boli obchodníci, malo ďalšiu výhodu. Lloyd si tak dokázal objednať nápoje z rozličných kútov sveta. Okrem toho už v tom čase začínal robiť takzvané sviečkové aukcie. Išlo o pretekársku činnosť, v rámci ktorej obchodníci ponúkali svoje lode. Úspešná bola tá ponuka, ktorá bola ako posledná, skôr než sviečka dohorela. Súčasťou výhry bol aj balíček tureckej kávy a 53 sudov francúzskeho vína.

Z alkoholu na poisťovňu

Už počas prvých rokov svojho biznisu si Edward Lloyd uvedomil jednu vec: že jeho klientmi sú zväčša námorníci a obchodníci, ktorí medzi sebou uzatvárali poistné zmluvy. Sám sa preto do toho biznisu pustil. Najprv začal vydávať trikrát do týždňa krátky dokument, kde zhromažďoval aktuálne informácie o obchodoch, námorníctve a novinkách v poisťovníctve. A to už bol len krôčik od samotného poisťovníctva, ktoré sám začal realizovať. „Toto rozhodnutie sa ukázalo ako veľmi prezieravé a stálo na začiatku dlhej cesty, z ktorej je teraz jedna z najväčších poisťovní na svete,“ uzatvára Jiří Šimara. „Lloyd´s je už medzinárodným lídrom, ale tento jedinečný trh má mimoriadnu príležitosť zvýšiť svoju hodnotu a upevniť svoje postavenie ako svetové centrum pre odborné poistenia a zaistenia,“ povedala generálna riaditeľka Lloyd´s Inga Beale, ktorá sa v roku 2013 stala vôbec prvou ženou, ktorá takúto vysokú funkciu v poisťovni dostala.

 

Od krčmových rečí až ku gigantu

Tomáš Vašuta, vedúci oddelenia Firmy a financie

Ak by sme sa pozreli na oficiálnu prezentáciu poisťovacieho gigantu Lloyd's, asi by sme boli jej historickými dátami oslnení. Len málo firiem na svete si môže svoje začiatky datovať do 17. storočia. Ešte krajšie vyzerá pohľad na to, že spoločnosť má korene v kaviarni. Ak by sme si predstavovali distingvované prostredie plné intelektuálov, asi by sme boli zaskočení. Dnes by sme ju mohli porovnať s krčmou, síce lepšou, ale predsa len krčmou. A úspech spoločnosti bol založený na „krčmových rečiach“. Majiteľ jednoducho zužitkoval to, že sa z jeho podniku stal akýsi stred obchodného vesmíru. Prezieravé, šikovné a efektívne. Že zvolil cestu poisťovníctva, bolo len reakciou na dopyt zo strany námorných spoločností. Ďalej to už išlo „samospádom“. 

Až prišli deväťdesiate roky. Veľká konkurencia na trhu a predovšetkým riskantné kroky jednoducho nevyšli. Darmo, zákulisné informácie, na základe ktorých si firma vybudovala celú svoju existenciu, jednoducho chýbali. Firma sa dnes od konkurentov ničím nezvyčajným neodlišuje. Len históriou, ktorá z nej robí legendu. Ak by bola športovec, o nesmrteľnosť by mala postarané. Len firemný svet sa neriadi históriou ani sentimentom. A nálepka „legenda“ je jej vlastne nanič...

 

Dôležité míľniky poisťovne Lloyd´s

1648 – V Canterbury sa narodil Edward Lloyd, zakladateľ globálnej poisťovacej a finančnej inštitúcie Lloyd´s.

1688 – Spolu so svojou ženou sa presťahoval do Londýna, kde otvára na Tower Street kaviareň.

1691 – Kaviarenský biznis v Londýne prosperuje, a tak Edward Lloyd sťahuje svoju pobočku na významnejšiu križovatku: Lombrad Street, ktorá bola srdcom obchodníkov. Predávali kávu, čaj, ochutený rum a ovocný punč.

1696 – Kaviarne sa stali významným miestom stretávania obchodníkov a námorníkov, ktorí si vymieňali informácie o vzájomných obchodoch a poistnom. Lloyd´s podporil tento záujem a začal vydávať trikrát do týždňa dokument, v ktorom zhromažďoval všetky dôležité aktuálne obchodné informácie.

1730 – Lloyd´s začína dominovať námorníckemu poisťovníctvu.

1734 – Vychádza prvé číslo týždenníka Lloyd´sList, ktorý poskytuje námornícke správy z Londýna. Časopis vychádza až dodnes.

1775 – 1815 – Lloyd´s bola počas tohto obdobia kľúčovým hráčom na poli lodného poisťovníctva, a to na okraji americkej revolúcie a napoleonskej vojny. V tomto období Lloyd´s vybudovala úzke väzby s Royal Navy a založila vlastenecký fond, ktorý pomáha jednotlivcom a ich rodinám v naliehavej pomoci.

1871 – Bol schválený prvý zákon o Lloyd´s v anglickom parlamente, ktorý dal spoločnosti formálny právny základ.

1880 – Cuthbert Heath, upisovateľ Lloyd´s, napísal politické zaistenie pre britské spoločnosti podnikajúce v Amerike. V priebehu nasledujúcich 10 rokov spoločnosť rozšírila svoju prítomnosť v Amerike aj v globálnom meradle.

1930 – Lloyd´s získala licenciu dohromady v 200 štátoch a teritóriách na svete.

1982 – Valné zhromaždenie členov súhlasilo s vytvorením pracovnej skupiny na preskúmanie samoregulácie spoločnosti. Po prvýkrát tak vzniká rada spoločnosti.

1990 – Lloyd´s prechádza ťažkým obdobím pre veľmi riskantné ochrany, ktoré spoločnosť privádzajú do finančných ťažkostí a hrozí jej bankrot.

1998 – Vláda oznámila, že Lloyd´s už nebude samoregulačná, ale bude podliehať dohľadu z Financial Services Authority, s účinnosťou od roku 2001.

2004 – Lloyd´s čelí žalobe za obchod s otrokmi. Podľa amerických potomkov afrických otrokov totiž lode, ktoré prevážali otrokov, poisťovala práve Lloyd´s.

2007 – Poisťovňa spravila elektronickú kartotéku. Ďalšie inovácie boli naplánované na ďalšie roky.

01 - Modified: 2006-12-04 13:47:00 - Feat.: 0 - Title: Trať Giro d´Italia 2007 ušitá na mieru vrchárov
01 - Modified: 2024-04-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Podnikanie formou franšízingu rastie na popularite. Čoraz častejšie aj v oblasti financii 02 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Aktuálne prostredie akciových trhov je pomerne pozitívne 04 - Modified: 2024-04-11 11:19:54 - Feat.: - Title: Myslia ľudia na Slovensku pri životnom poistení aj na riziko hospitalizácie? 05 - Modified: 2024-04-12 14:19:25 - Feat.: - Title: Zmena kurzu? Čakať tento rok lacnejší úver na byt je nereálne, Slovákom zostala ešte druhá možnosť
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 19:00