StoryEditor

Farmárov čaká revolúcia. Prinesú ju drony

24.12.2013, 14:56
Autor:
tasr, stltasr, stl
Malé bezpilotné lietadlá majú šancu úplne zmeniť pôdohospodárstvo. Možnosti ich využitia sú obrovské.

Idahský farmár Robert Blair (na snímke) nechcel čakať, kým americký letecký úrad vypracuje smernice pre využívanie dronov (bezpilotných lietadiel) v Spojených štátoch. Zhotovil si dron s prispením priateľa a vybavil ho kamerami. Ním aj uplynulú agrárnu sezónu kontroloval 600 hektárov svojich polí a pastvín. Informovala o tom agentúra AP.

Diaľkovo riadené lietadlo dlhé 1,5 metra s hmotnosťou 4,5 kilogramu uľahčuje Blairovi život. Kontroluje mu z vtáčej perspektívy stádo pasúcich sa kráv na odľahlej lúke, preletí nad poľami pšenice, hrachu, jačmeňa, lucerny a ďalších plodín.

"Je výborným prostriedkom na zbieranie informácií, pomáha mi prijímať rýchlejšie a lepšie rozhodnutia," povedal Blair. Dodal, "že je to len zlomok činností, ktoré môže urobiť lietadlo pre pôdohospodárov".


Farmár Robert Blair s bezpilotným lietadlom. Snímka: AP

Amazon aj pole

Kým Američanov pred časom zaujal zámer internetového obchodu Amazon doručovať dronmi zákazníkom balíky, väčšina bezpilotných lietadiel však môže vynikajúco slúžiť ľuďom ďaleko od rušných centier krajiny. Táto technológia je totiž ako šitá na mieru pre veľké farmy a riedko osídlené vidiecke oblasti, v ktorých sotva môže dôjsť k narušeniu súkromia a ohrozeniu bezpečnosti ľudí.

Farmári, výskumníci a firmy už vyvíjajú pre bezpilotné lietadlá súbory prístrojov na monitorovanie plodín, včasné zisťovanie ich epidemických ochorení. Dôležité však môžu byť aj pri výbere správneho postreku alebo hnojív, prípadne ich aplikácie. Drony sa v Japonsku a Brazílii už využívajú práve takýmto spôsobom.

Možnosti využitia dronov v agrárnom sektore sú skutočne obrovské. Nimi sa dajú chrániť polia pred vtákmi, opeľovať stromy, robiť prieskum snehovej prikrývky pred koncom zimy, aby sa dali odhadnúť zásoby vody v dôležitom jarnom období.

Ale rozbehli sa už aj praktické pokusy. Výskumníci univerzity v Oregone v uplynulom lete využili drony na monitorovanie zemiačnísk a kontrolu zdravotného stavu rastlín. Lesníci si dali prostredníctvom nich spočítať stromčeky v lesníckych škôlkach. Na Floride malé bezpilotné helikoptéry pomocou infračervených kamier skúmali pomarančovníky, či ich nenapadli smrtiace bakteriálne choroby. Začínajú ich ničiť od vrcholcov. A tím Kalifornskej univerzity použil drony na postrekovanie vinohradov a ovocných sadov.

Prichádza revolúcia

Farmári hovoria, že nová technológia zrevolucionizuje pôdohospodárstvo. Prispeje k zvýšeniu ochrany poľných kultúr a výkonnosti sektora aj znížením jeho prevádzkových nákladov. Ale možnosti nastúpiť na túto cestu sú zatiaľ v Spojených štátoch obmedzené.

Federálny úrad pre letecký dohľad (FAA) zatiaľ nedal súhlas na využívanie dronov na podnikateľské účely. Podnikatelia a výskumníci ho môžu požiadať o povolenie, aby ich použili na experimentálny výskum a vývoj, ukážkové lety a výcvik posádok.

Kongres vlani prijal rozhodnutie, aby FAA vypracoval všeobecné pravidlá pre využitie dronov v Spojených štátoch. Predpokladá sa, že v septembri 2015 nadobudnú platnosť.

Pravidlá by mali byť dokončené už na budúci rok, ale pracovníci FAA neboli teraz ochotní hovoriť, k čomu sa už dopracovali. Avšak už do nadchádzajúceho Silvestra má úrad povoliť testovanie šiestich dronov po celých Spojených štátoch. Skúsenosti s ich využitím sa budú zbierať v nasledujúcom roku.

Strach z ochranárov

Blairov dron, ktorý dokončil v roku 2008, neporušuje zákon. V podstate ide o letecký model. Jeho používanie mu umožňuje norma FAA, podľa ktorej sa diaľkovo riadené lietajúce telesá považujú za letecké modely, ak lietajú do 120 metrov od povrchu.

Niektorí farmári sa obávajú, že ochranárske skupiny využijú drony na kontrolu, ako sa vo veľkochovoch zaobchádza so zvieratami. Skupina PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) už oznámila, že kúpi drony práve na tento účel.

Blair sa však zasadzuje za využitie bezpilotných lietadiel. "Hovoríme o chirurgickom poľnohospodárstve. Umožní nám, aby sme sa k životnému prostrediu správali šetrnejšie. Umožní nám, aby sme boli oveľa presnejší pri aplikovaní hnojív, vody a pesticídov."

01 - Modified: 2005-11-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pandémia chrípky doteraz, našťastie, len medzi vtákmi
01 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej? 02 - Modified: 2024-04-16 10:17:53 - Feat.: - Title: Rezort obrany vyzýva ľudí, aby nelietali s dronmi nad vojenskými objektmi a infraštruktúrou 03 - Modified: 2024-04-17 06:34:52 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Na Blízkom východe opäť eskaluje napätie. Hrozí Izraelu veľký konflikt s nevyspytateľným Iránom? 04 - Modified: 2024-04-14 20:33:00 - Feat.: - Title: Drony na Ukrajine sťažujú vojakom bezpečný pohyb. Prenasledujú ich až do skrýš 05 - Modified: 2024-04-14 15:13:46 - Feat.: - Title: Veľvyslanec Izraela pre HN: Svet musí okamžite konať a zabrániť Iránu v pokračovaní teroristických operácií
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 07:42