StoryEditor

Slávne londýnske taxíky zachránili Číňania

13.09.2013, 13:31
Autor:
redred
Symbol Londýna priviedla k životu automobilka Geely. Po roku insolvencie.

Ešte pred rokom to vyzeralo, že z výrobných liniek automobilky Manganese Bronze navyjde už žiadny čierny taxík. Spoločnosť, ktorá pôsobí už od roku 1948 prerušila výrobu a vyhlásila insolvenciu. Záchrana však prišla pred pol rokom v podobe čínskej automobilky Geely. Výrobný závod opäť po roku ožil a symbol Anglicka sa bude vyrábať aj naďalej.

Pomoc z východu
Manganese Bronze doplatila na drahú výrobu v Anglicku a zdalo sa, že jej záchrana je nemožná. Pomoc však prišla z krajiny, ktorá sa paradoxne preslávila svojou lacnou pracovnou silou. Automobilka Geely, záchranca firmy, ktorej tradícia siaha do 19. storočia, pochádza z Číny. „Dnešok je medzníkom v histórii spoločnosti, ktorý znamená začiatok niečoho, o čom sme presvedčení, že bude silná a prosperujúca spoločnosť,“ povedal riaditeľ Geely Li Schufu pre Britský Guardian. Geely už stihla spustiť výrobu v meste Coventry a prijať 66 nových pracovníkov.

Plány automobilky počítajú s väčším objemom výroby, ako výrobná linka produkovala ešte pred jej minuloročným zatvorením. Kapacita továrne sa má zvýšiť na 2000 áut ročne. Polovica z nich by mala ale skončiť v zahraničí. Rovnaké čierne taxíky, na aké sme zvyknutí z Londýna, budú jazdiť aj v Saudskej Arábii, Spojených Arabských Emirátoch a Azerbajdžane. Geely navyše prisľúbila zainvestovať do britskej automobilky 150 miliónov libier a do piatich rokov uviesť na trh nový model.

Číňania nakupujú
Import nových modelov zo zahraničia bol ale príčinou pádu tradičnej britskej firmy. V roku 2008 stratila monopol na dodávky londýnskych taxíkov, keď na scénu vstúpil Mercedes Vito a neskôr svoj taxík ponúkol aj Nissan. V nasledujúcich rokoch sa pridali aj početné technické problémy, ktoré poslali Manganese do insolvencie. Pred polrokom ju však z inslovencie vytiahla automobilka Geely. ktorá ovládla 20 percent spoločnosti. Insolvenčný nákup stál Číňanov 11 miliónov libier.

Geely patrí k najväčším čínskym výrobcom automobilov a Manganese Bronze nie je prvá automobilka, ktorú v Európe vlastnia. Pred tromi rokmi prebrala švédske Volvo za 1,5 miliardy eur.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:28