StoryEditor

Sony spúšťa masívne škrty. O prácu prídu tisícky ľudí

06.02.2014, 22:59
Vyhasínajúca ikona vo svete elektroniky, japonská Sony, spustila práce na svojej záchrane.

Donútil ju k tomu klesajúci podiel na svetovom trhu a čoraz vyššie straty. Spoločnosť sa snaží situáciu vyriešiť razantnými škrtmi, v rámci ktorých príde o prácu viac ako päťtisíc ľudí. Už do konca budúceho mesiaca sa firma rozlúči s jeden a pol tisíca zamestnancov v samotnej japonskej centrále Sony a zvyšné škrty budú prebiehať v Amerike. Navyše sa firma zbaví stratovej divízie osobných počítačov VAIO. „K prepúšťaniu nás donútili stratové produkty. Očakávame však, že niekoľko stoviek zamestnancov VAIO prejde k novému majiteľovi,“ vyhlásila Sony pre médiá.

Úder v podobe Playstation 4

Japoncom podrazil nohy hlavne neúspech nového modelu Playstation 4. Nestačil na konkurenčný Xbox od Microsoftu ani hernú konzolu Wii z dielne Nintenda. Ďalším úderom boli „dymiace“ LCD televízory Sony Bravia. Predajcovia ich vo veľkom sťahovali z predaja, keď sa ukázalo, že sa prehrievajú. Peter Bukovec, analytik spoločnosti Capital Markets, hovorí, že len v roku 2013 klesli Sony celkové tržby v Európe o viac ako šesť percent, v Amerike to bol prepad dokonca až o 12,6 percenta.

Prepúšťanie ušetrí firme asi miliardu dolárov (740 miliónov eur) ročne, ktoré plánuje použiť na podporu počítačového segmentu. Nová stratégia počíta s vyradením stratových výrobkov z ponuky a s investovaním do ziskových projektov. Aj preto sa Sony rozhodla predať značku VAIO, ktorá je dlhodobo v strate. Kupcom by mohla byť firma Japan Industrial Partners. Zatiaľ nie sú známe podrobnosti, hovorí sa však o sume približne 50 miliárd jenov (364 miliónov eur), ktoré môže Sony za stratový podnik zinkasovať. Firma sa po novom plne sústredí na vývoj smartfónov a tabletov, samotné počítače odsunie na „druhú koľaj“.

Nestačili na konkurenciu

„V elektronike je momentálne veľmi silné konkurenčné prostredie, preto bude veľmi ťažké dosiahnuť ciele, ktoré sme si stanovili,“ povedal pre novinárov šéf Sony Kazuo Hirai. Naráža tak na spoločnosti, ktoré v posledných rokoch ovládli trh s televízormi. Konkrétne na Samsung a LG. Kórejské značky využili fakt, že japonský jen sa výrazne posilňoval, zatiaľ čo mena Kórey prudko oslabla. „Tým japonská firma stratila konkurenčné výhody,“ vysvetľuje analytik Across Wealth Management Radoslav Kasík. Turbulencie vo svetovej či v domácej ekonomike môžu výrazne ovplyvniť ďalší vývoj firmy. Vysoký prepad japonského akciového indexu, ktorý od začiatku roka spadol o 14 percent, sa tiež odrazil na hospodárení Sony a spôsobil prudký pokles jej akcií.

Budúcnosť spotrebnej elektroniky je podľa viacerých analytikov v neustálej inovácii, na ktorú tlačia samotní zákazníci. Množstvo firiem preto investuje nemalé prostriedky do vývoja nových zariadení, pričom ich úspech na trhu je nepredvídateľný. „Kedysi hviezdy ako Sony, Nokia, Ericson alebo Blacberry už takmer nič neznamenajú a z trhové koláča im zostávajú omrvinky,“ uzatvára Kasík.

Čo spôsobilo Sony najväčšie problémy:

strata vo výške jednej miliardy dolárov za posledný obchodný rok

neúspech predaja hernej konzoly Playstation 4

prehrievanie televízorov Sony Bravia

vysoká konkurencia

01 - Modified: 2006-01-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kanadské hospodárstvo sa polarizuje
01 - Modified: 2024-04-16 05:30:00 - Feat.: - Title: Sony predstavila slúchadlá a reproduktory novej série. Prinesú silný zvuk a mohutné basy 02 - Modified: 2024-04-17 14:00:00 - Feat.: - Title: Sony pristúpi k razantnému kroku. Zo svojho vlajkového smartfónu odstráni vlastnosť, ktorá ho robí výnimočným 03 - Modified: 2024-03-18 14:00:00 - Feat.: - Title: Veľký únik prezrádza detaily o PlayStaion 5 Pro. Priniesť má trojnásobne vyšší výkon, na pulty má doraziť už tento rok 04 - Modified: 2024-03-01 09:30:00 - Feat.: - Title: Herní giganti prepúšťajú tisíce zamestnancov. Týchto hier sa kvôli tomu nedočkáš 05 - Modified: 2024-02-27 19:53:14 - Feat.: - Title: Sony zruší približne 900 pracovných miest vo svojej divízii PlayStation
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:48