StoryEditor

Ceny volaní na Slovensku sú štandardné

09.08.2013, 00:00

Prekvapili vás niečím hospodárske výsledky operátorov?
Je to podľa mňa normálny vývoj trhu. Pokles pri starších operátoroch bude spôsobený tým, že najmladší operátor musí prísť so zaujímavou ponukou, na ktorú sa dá odpovedať zabehaným operátorom až po určitom čase. V súčasnej hospodárskej kríze nie sú poklesy do desať percent niečím tragickým.

Kedy si myslíte, že Telefónica dobehne v zákazníckej báze konkurenciu?
Myslím si, že dobehnutie starších operátorov najmladším nie je reálne v horizonte dvoch rokov. Pokiaľ má operátor relatívne menej zákazníkov, môže sa im venovať oveľa detailnejšie, a preto je aj zákaznícka spokojnosť s ním najlepšia. V okamihu, ak sa presiahne kritická hranica, je možné sústreďovať sa už len na masové riešenia a ďalší rast už bude náročný.

Čo by na trhu spôsobil príchod nového operátora?
Príchod nového operátora by sa podľa mňa prejavil hlavne na zlepšení a zlacnení nehlasových služieb. Výrazne to však súvisí s licenciou na siete 4G.

Myslíte si, že ceny hlasových a nehlasových služieb zodpovedajú nákladom operátorov?
Myslím si, že ceny hlasových služieb sú na Slovensku v podstate štandardné, možno mierne vyššie ako u niektorých našich susedov. Očakávam najväčší pokrok hlavne v dátových službách, teda zvýšenie prenosovej rýchlosti a spoľahlivosť pripojenia.

V ktorej oblasti služieb je najväčší potenciál trhu?
Najviac ľuďom prekážajú roamingové poplatky v európskych krajinách. Z hľadiska hlasových služieb sa situácia výrazne zlepšila, ale najväčší potenciál je v dátových službách. Cieľom je, aby sa Európa stala naozaj jednotnou krajinou a boli tu ceny za hlasové i nehlasové služby rovnaké ako v domácej krajine. Očakávam, že poplatky za dátové služby ešte dlho ostanú vysoké pri roamingu mimo Európy.

Prečo podľa vás Orange zrušil program Wau?
Orange zaviedol úplne nové programy, svoj pôvodný revidoval. Podľa mňa je nový program viac prispôsobený pre konkrétne skupiny používateľov a má potenciál rastu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 19:29