StoryEditor

Ďaleko od Bratislavy

27.02.2013, 23:00

Tak to tu máme, mediálny Daniel začína kopať a, ako velí logika, najviac proti ostatným odídencom z KDH, kvôli hrozbe, že tí by sa s ním mohli chcieť deliť o sympatie bývalých spoločných voličov. Hoci voľby sú ďaleko, presviedčanie volebných sponzorov je, zdá sa, aktuálne už teraz. Ale nie o tom som chcel.

Pozrel som sa na okresy, v ktorých už minimálne od roku 2007 (to sú najstaršie údaje k dispozícii na internete) vládne vysoká nezamestnanosť a ktoré takmer nepociťujú dôsledky slovenskej hospodárskej recesie či rastu: Rimavská Sobota, Revúca, Kežmarok, Rožňava, Sabinov a Trebišov vykazovali v decembri minulého roka miery nezamestnanosti medzi 35 a 27 percentami. Približne tretina z ich nezamestnaných bola bez práce dlhšie ako štyri roky. Ekonomika týchto okresov jednoducho nemôže fungovať.

Vo vybraných 6 okresoch žije spolu 8 percent obyvateľov Slovenska, ale koncentrujú 15 percent disponibilných nezamestnaných na Slovensku (39 000 osôb) a 28 percent mladistvých nezamestnaných na Slovensku (1 000 osôb). Počet osôb závislých od dávok v hmotnej núdzi v nich v roku 2012 dosiahol 22 percent všetkých závislých na Slovensku (78 000 osôb) a ich podiel na celkovo vyplatených dávkach v hmotnej núdzi bol 24 percent, čiže takmer štvrtina. Pokiaľ by sa chudoba v týchto okresoch znížila na priemer zvyšku Slovenska, štát by len na dávkach v hmotnej núdzi a príplatkoch k dávke ušetril vyše 46 miliónov eur ročne.

Mimochodom, v Rimavskej Sobote, Revúcej, Kežmarku a Rožňave žije početná rómska komunita, ktorej sa prisudzuje pozitívny vplyv na demografický vývoj na Slovensku – lenže čísla o vyplatených prídavkoch na dieťa a o rodičovských príspevkoch nie sú v nijakom nepomere k veľkosti populácie.

Zároveň som sa pozrel na celkový odhad demografie Rómov a susediacej majority: deti do 15 rokov tvoria 40 percent rómskej populácie a 15 percent majoritnej populácie. Dospelí starší ako 50 rokov tvoria 40 percent majoritnej populácie a 11 percent rómskej populácie. V lokalitách, kde žijú Rómovia, začína byť majorita minulosťou a nastupuje rómska budúcnosť.

Milí mediálni politici, je fajn tešiť sa zo svojich podarených mediálnych výstupov a vybudovanej siete mediálnych agentov. Ale obávam sa, že napríklad v týchto okresoch to nikoho príliš nezaujíma. Je oveľa užitočnejšie zamerať svoju pozornosť na reálne a koncentrované problémy reálnych ľudí.

Autor je ekonóm

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 09:37