StoryEditor

Poisťovne regulovať nechceme

22.01.2015, 23:00
Štátny tajomník ministerstva práce Jozef Burian vo veľkom rozhovore o ďalšom otvorení druhého piliera dôchodkového systému

Ako dlho bude otvorený 2. pilier a kto bude môcť vystúpiť?

Nebudem o koncepte hovoriť pred tým, ako ho oficiálne predstavíme na verejnosti.

Je možné, že sa druhý pilier neotvorí pre všetkých?

Otvorený bude približne 3 až 6 mesiacov. Myslím si, že to nebude nejako selektívne riešené, takže bude zrejme otvorený pre všetkých. Vychádzame z premisy, aby to bolo otvorené pre všetkých.

Premiér vyhlásil, že najlepším riešením by bolo to, aby z druhého piliera vystúpili tí, ktorí tam majú najmenej peňazí. Ako to chce vláda dosiahnuť?

Podobne, ako to bolo aj pri ostatných otvoreniach. My budeme odporúčať ľuďom, ktorí sú v kategóriách priemer a podpriemer, aby svoje rozhodnutie zotrvať v druhom pilieri zvážili.

Z druhého piliera by mali vystúpiť ľudia, ktorí po spočítaní prvého a druhého piliera budú mať menšie dôchodky, ako keby do druhého vôbec nevstupovali. Budú mať títo ľudia nejakú možnosť zistiť, že sú tí, ktorým sa to neoplatí?

Momentálne budeme len odporúčať ľuďom to, aby si vybrali tú najlepšiu ponuku, aká je k dispozícii. Trh bude generovať to najlepšie a občan si vyberie to, čo mu najviac vyhovuje. My môžeme teoreticky ponúknuť prepočet toho, ako by to mohlo vyzerať, no ľudia sa nemusia na základe týchto odporúčaní riadiť.

Bude k dispozícii nejaká kalkulačka, aby si to ľudia mohli prepočítať?

Zatiaľ nemáme kalkulačku prispôsobenú na tento nový moment. Zvážime diskusiu o tomto, ale už prví ľudia, ktorí dostali ponuky, si vedeli zvážiť, čo sa im oplatí a čo nie. Ale niečo určite pripravíme na to, aby ľudia mali lepšiu predstavu.

Otvorenie druhého piliera znamená, že doň budú môcť vstupovať aj ľudia, ktorí by inak nemohli?

Áno.

Aké sú vaše odhady, koľko ľudí by mohlo vystúpiť z druhého piliera?

To netuším.

A koľko by malo?

Ľudia, ktorí sporili menej ako dvadsať rokov a dlhodobo zarábali menej ako je priemerný plat, by určite mali vystúpiť. Ale neviem vám povedať, koľko ľudí to presne je. Podrobné štatistiky k tejto problematike nemáme.

Je otvorenie 2. piliera najlepším riešením problému nízkych penzií, ktoré dostali prví sporitelia?

Pamätáme si bombastické reklamy na švajčiarske dôchodky, s ktorými pred desiatimi rokmi prišli správcovské spoločnosti, aby prilákali sporiteľov. Dnes vidíme, aká je realita. Je iná, ako podstatná časť ľudí očakávala. A toto, zrejme posledné otvorenie 2. piliera, sa javí ako najlepšie riešenie tohto problému, pretože teraz ľudia skutočne vidia na vlastné oči, čo to znamená byť v 2. pilieri. Doposiaľ sa mohli rozhodnúť pre vstup alebo výstup len na základe odhadov, kalkulácií a prepočtov odborníkov. Ešte v roku 2004 ministerstvo financií upozornilo, že vstup do druhého piliera sa neoplatí ľuďom, ktorí si budú sporiť menej ako dvadsať rokov. Súčasne je podmienkou dlhodobý nadpriemerný zárobok. Aby sme sa vyhli rozčarovaniu obyvateľov, chceme im dnes dať priestor na kvalifikovanú voľbu.

Naposledy ste otvárali 2. pilier pred rokom a pol. Vtedy ste nemali informácie o tom, že tie prvé dôchodky budú v tejto výške?

Naposledy sme otvorili pilier preto, že sme mali odporúčanie právnej kancelárie, že pri takej vážnej zmene, ako je zníženie príspevku do 2. piliera z 9 na 4 percentá, treba dať ľuďom možnosť vystúpiť. Po tejto vážnej zmene sme pristúpili k zmene úpravy anuity a výplaty dôchodku. Vtedajšia úprava bola nevykonateľná, my sme prišli s koncepciou doživotného dôchodku. Presvedčil som aj odborníkov z opozície, aby za túto zmenu hlasovali. Dohodli sme sa s časťou opozície, aby mali ľudia, ktorí dlhodobo zarábajú viac ako 1,25-násobok priemernej mzdy, možnosť programového výberu úspor z 2. piliera. Budú čiastočne participovať na doživotnej anuite, ale zvyšok si budú môcť vybrať.

Vráťme sa k otázke. Mali ste v tom čase prepočty, aké budú dôchodky, ktoré budú vyplácať prvým dôchodcom?

Urobili sme si interné prepočty, z ktorých časť bola aj v dôvodovej správe k anuitnej novele.

A zhodujú sa s tým, čo dnes uverejňujú životné poisťovne?

To, čo zverejňujú, je zodpovednosť životných poisťovní. Netlačte ma do toho, či naše prepočty mali sporiteľom povedať, že tie vyhliadky sú zlé. Od začiatku tvrdíme, že ľudia s priemerným a podpriemerným príjmom nemajú čo hľadať v 2. pilieri, pretože im dlhodobo neprinesie vyšší dôchodok. Po druhé, to sporenie musí trvať aspoň 20 až 22 rokov, aby bolo úspešné.

 

Ak ste mali informácie, že tie prvé dôchodky budú nízke, prečo ste o tom v tom čase neinformovali?

Bez ohľadu na dnešné rozhorčenie z ponúk sme vždy upozorňovali na princípy výhodnosti a nevýhodnosti. Vy chcete, aby štát reguloval ponuky poisťovní? Veď o tom je konkurencia medzi poisťovňami, aby súťažili ponukami. Podstatu výpočtov robil Inštitút finančnej politiky ministerstva financií. Najvyššia ponuka, ktorá je dnes na trhu, nie je tak veľmi mimo ich výpočtov, rozdiel je možn...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2007-02-22 21:24:10 - Feat.: 0 - Title: Vieme im predĺžiť život
01 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 02 - Modified: 2024-04-04 09:32:19 - Feat.: - Title: Poberatelia dôchodkov mimo Európskej únie musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití 03 - Modified: 2024-03-26 19:08:49 - Feat.: - Title: Je to jednoducho lož. Ondruš odmieta tvrdenia SaS, podľa ktorých sľuboval dvojnásobné dôchodky 04 - Modified: 2024-03-22 14:14:46 - Feat.: - Title: Ak má rásť minimálna mzda, musí rásť aj minimálny dôchodok, znie z SNS 05 - Modified: 2024-03-15 13:33:55 - Feat.: - Title: Do penzie ľudí „vyhnali“ dve štedré valorizácie. Príde ďalšia vlna predčasných dôchodkov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 21:56