StoryEditor

Európske zdroje pre vidiek

28.07.2003, 00:00

Finančné prostriedky na ekonomický rast a vytvorenie primeraných sociálnych podmienok, aby ľudia zostávali na vidieku a neodchádzali do miest, by mal zabezpečiť Plán rozvoja vidieka na obdobie rokov 2004 až 2006. Pripravilo ho ministerstvo pôdohospodárstva. Ako v mene jeho tvorcov informoval Rudolf Trebatický, ďalším cieľom plánu je trvalo udržateľný rozvoj s ohľadom na životné prostredie.
Trojročný finančný rámec opatrení plánu tvorí 352,3 mil. eur vynegociovaných z garančnej sekcie EAGG, národné kofinancovanie vo výške 103 mil. eur a súkromné zdroje v sume 31,47 mil. eur (údaje sú v stálych cenách roku 1999).
Ako zdôraznil minister pôdohospodárstva Zsolt Simon, až 47,2 % týchto prostriedkov sa bude uvoľňovať na požiadanie bez predkladania projektov, len na základe objektívnych kritérií pre znevýhodnené oblasti. Prílohou materiálu je zoznam obcí, ktoré patria do znevýhodnených oblastí, a to nielen pre nevýhodné výrobné podmienky, ale aj na základe vysokej nezamestnanosti. Pokiaľ ide o peniaze zo štátneho rozpočtu, minister nepochybuje o výške kofinancovania. "Už pri schvaľovaní negociačných podmienok sa stanovilo, koľko poskytne EÚ a koľko štátny rozpočet," vyhlásil Z. Simon.
Pre celé územie SR okrem Bratislavského kraja sa budú vyplácať kompenzačné platby pre znevýhodnené oblasti (67,2 % územia), na podporu agroenvironmentálnych opatrení, polozásobiteľských fariem, zalesňovania poľnohospodárskej pôdy a zakladania odbytových organizácií výrobcov. Pre Bratislavský kraj plán predpokladá investície do poľnohospodárskych podnikov, vzdelávania, zlepšovania predajnosti poľnohospodárskych výrobkov, pozemkových úprav a vzdelávania.
Návrh Plánu rozvoja vidieka bol v júni predložený na neoficiálne posúdenie pracovníkom generálneho direktoriátu pre poľnohospodárstvo Európskej komisie, ktorí ho akceptovali a potvrdili. Vyslovili predpoklad, že ak SR predloží plán v krátkom čase, môže dosiahnuť jeho prijatie ako prvá z asociovaných krajín.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 21:59