StoryEditor

Slovenské hotely si počet hviezdičiek prideľujú samy

11.01.2014, 09:50
Autor:
tasr, stltasr, stl

To, či bude mať hotel tri, štyri alebo päť hviezdičiek, dnes neurčuje na Slovensku žiadna inštitúcia či úrad. Ubytovacie zariadenia si ich stanovujú samy na základe toho, aké podmienky stanovené vo vyhláške, splnia.

"Do akej kategórie bude patriť to-ktoré zariadenie, je na prevádzkovateľovi. Hovoríme tomu samozatriedenie," uviedol pre TASR generálny sekretár Zväzu hotelov a reštaurácií (ZHR) SR Marek Harbuľák. Podmienky pre jednotlivé kategórie ubytovacích zariadení sú určené vo vyhláške ministerstva hospodárstva z roku 2008.

Prevádzkovateľ hotela tak podľa zväzu ohlási na príslušných miestach takéto zariadenie a zaradí ho do danej kategórie. Na Slovensku ale nie je zavedený následný systém pravidelnej kontroly či auditu, ktorý by pre zariadenie potvrdil príslušný počet hviezdičiek. To napríklad ZHR SR považuje za handicap. "Pravidelný audit alebo certifikácia by prispela k zvýšeniu kvality poskytovaných služieb," myslí si Harbuľák.

Ak by sa však počtom hviezdičiek porovnával určitý komfort a kvalitu služieb, ktoré očakávajú ľudia od hotela na Slovensku a hotela v iných vyspelých krajinách Európy, podľa Harbuľáka sú porovnateľné. "Aj tu je však potrebné si uvedomiť, že požiadavky hostí sú stále vyššie, je preto nutné neustále pracovať aj na systémoch, ktoré zabezpečia vyššiu kvalitu a naplnia očakávania hostí," doplnil.

Viaceré európske krajiny si podľa jeho slov v posledných rokoch osvojili systém kvalifikácie a označovania ubytovacích zariadení - Hotel Stars Union. Patria k nim napríklad krajiny ako Česká republika, Maďarsko, Estónsko, Litva či Lotyšsko, Rakúsko, ale aj Nemecko, Holandsko, Švédsko a Švajčiarsko. Táto klasifikácia dala zároveň podnet v ďalších krajinách na prehodnotenie príslušných noriem a vytvorenie podmienok pre akceptáciu tejto klasifikácie.

01 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 02 - Modified: 2024-03-24 11:16:27 - Feat.: - Title: Zo zničenej stavby luxusný hotel. Trumpov zať Kushner má záujem o zbombardovanú budovu v Belehrade 03 - Modified: 2024-03-05 15:00:00 - Feat.: - Title: Ikona medzivojnovej architektúry v službách gastronómie: Spoznajte piešťanskú perlu slávnych víl Slovenska 04 - Modified: 2024-02-22 08:54:47 - Feat.: - Title: Rezortu školstva odkúpi bývalý hotel Junior v Jasnej. Návrh schválila vláda 05 - Modified: 2024-02-12 10:00:00 - Feat.: - Title: FOTO Na odstavenom železničnom moste zaparkovali starý osobný vlak. Teraz je z neho luxusný hotel s bazénom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:32