StoryEditor

Živnostníci na odvodoch ušetria

20.09.2013, 00:00

Odvody zaplatila aj za čas, keď nepodnikala. Takto by sa dal zhrnúť problém živnostníčky Márie Mistríkovej z Brezna. Pred dvoma rokmi si otvárala svoje holičstvo Tomarijo a odvody do Sociálnej poisťovne zaplatila aj za čas, keď nemala zákazníkov. "Platila som tak za niečo, za čo som ani nezarobila," hovorí. Už od januára však tieto problémy pre živnostníkov skončia. Ministerstvo práce totiž prišlo s novým spôsobom, ako vypočítať odvody. Platiť menej do Sociálnej poisťovne by tak mali začínajúci podnikatelia, ako aj tí, ktorí na istý čas pozastavia svoju živnosť.

Ľahší štart
Uvedieme príklad. Živnostník podniká len tri mesiace. Darí sa mu a jeho základ dane je až tritisíc eur, a tak musí platiť do Sociálnej poisťovne -- a to viac ako dvesto eur. Po novom to však bude približne o tretinu menej. Dôvod? V súčasnosti sa totiž pri výpočte delí suma troma mesiacmi, počas ktorých podnikal. Po novom to však pri všetkých živnostníkoch bude už iba číslom dvanásť, čiže počtom mesiacov roka. Tím ministra Jána Richtera si od toho sľubuje, že malým podnikateľom takto zjednoduší biznis. Zmenu však musí ešte schváliť parlament.

"Stávalo sa, že keď začal živnostník podnikať na konci roka, tak mu vychádzali vysoké odvody," potvrdzuje problém generálna sekretárka Slovenského živnostenského zväzu Viola Kromerová. Zmena by tak mala podľa odborníkov pomôcť najmä začínajúcim podnikateľom. Podľa šéfa Podnikateľskej aliancie Slovenska Róberta Kičinu je totiž každé zníženie výdavkov vítané. Budúci rok by mali podnikatelia zaplatiť menej aj na daniach. Dôvodom je vyššia nezdaniteľná časť základu dane. Na druhej strane im však príjmy môže okresať zmena, ktorú vláda presadila už vlani. Teda nižší koeficient, ktorý sa používa pri výpočte odvodov.

Menej dlžníkov na poistnom
Richterovci si však v novele zákona o sociálnom poistení prichystali aj ďalšie novinky. Napríklad chcú zabrániť tomu, aby sa zo živnostníkov stávali dlžníci na poistnom. Podľa Kromerovej často jednoducho zabudnú, alebo nevedia, že majú Sociálnej poisťovni zaplatiť. Napríklad podnikateľ si dobrovoľne sporí na dôchodok, a každý mesiac poctivo platí odvody. Keď však zarobil viac, odvody musel platiť povinne. Dobrovoľné príspevky na dôchodok však prestal platiť a keďže o tom neinformoval poisťovňu, stal sa z neho dlžník. Po novom mu sporenie automaticky zruší Sociálna poisťovňa. Stačí, keď dvakrát odvody nezaplatí, a tým sa mu stopnú aj prípadné dlhy.

01 - Modified: 2005-06-09 06:03:00 - Feat.: 0 - Title: Futbal-MS-kval.: Slovensko vyhralo nad Luxembursko 4:0
01 - Modified: 2024-04-17 11:08:30 - Feat.: - Title: Ste developer a bojíte sa krádeží na vašej stavbe? Takéto máte možnosti 02 - Modified: 2024-03-20 11:02:50 - Feat.: - Title: Vláda tvrdí, že chce počúvať živnostníkov. Keď hovoria, ona robí opak 03 - Modified: 2024-03-19 23:00:00 - Feat.: - Title: Živnostníci sú kostrou ekonomiky regiónov 04 - Modified: 2024-04-05 09:00:28 - Feat.: - Title: Máte v pláne investovať? Dôležité je spoľahnúť sa na čísla z analýz, nie na pocity 05 - Modified: 2024-03-17 08:56:29 - Feat.: - Title: Sociálne poistená je iba necelá polovica SZČO, hlási Slovenský živnostenský zväz
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:31