StoryEditor

Zmena v Kyjeve by spomalila biznis našich firiem

19.02.2014, 23:08
Obchod s Ukrajinou. K východným susedom najviac vyvážame vozidlá. Exporti varujú pred prepadom objednávok.

Aktuálna kríza u našich východných susedov zatiaľ biznis našich podnikateľov na Ukrajine priamo neohrozuje. Už teraz však pripúšťajú, že politický vývoj môže ich obchody skomplikovať. „Na Ukrajinu dodávame oceľové odliatky pre podvozky nákladných vagónov pre širokorozchodnú trať. Vzhľadom na dianie sa môže proces dodávok spomaliť,“ povedal pre HN Juraj Mác, projektový manažér Dubnického metalurgického kombinátu.

Hrozí spomalenie obchodov

Obchody by sa spomalili najmä vtedy, ak by ukrajinský prezident Viktor Janukovyč odstúpil a na čelo by sa dostala nová, proeurópsky orientovaná vláda. Tá by totiž pravdepodobne pristúpila aj k personálnej obmene v štátnych železniciach. „Na druhej strane, neverím, že by sme o túto zákazku mohli prísť. Na svete sú okrem nás len dvaja producenti, s ktorými na výrobe spolupracujeme. Ani jeden z nás by pre Ukrajinu túto zákazku nezvládol robiť sám,“ dodáva Mác.

Spoločnosť z Dubnice nad Váhom dnes zamestnáva 350 ľudí. Aj vďaka oceľovým odliatkom, výrobu ktorých odštartovala koncom minulého roka, chce do roka počet pracovníkov zdvojnásobiť. Pomôcť v splnení tohto plánu jej má aj export na Ukrajinu. Väčšina exportu však smeruje do Ruska.

Dubnický metalurgický kombinát je pritom jednou z mnohých slovenských firiem, ktoré majú s Ukrajinou veľký biznis. Práve železo, oceľ či stroje a plasty patria medzi produkty, ktoré Slováci k východným susedom najviac vyvážajú.

Podľa audit partnera v spoločnosti TPA Horwath Ivana Pauleho pritom treba každú jednu zákazku alebo obchodného partnera na Ukrajine posudzovať individuálne. „Vzhľadom na doterajší vývoj vo väčšine prevláda spomalenie, ale nie úplné zastavenie,“ tvrdí Paule.

Nestabilita a násilný konflikt však podľa neho vždy vyčerpávajú krajinu a pôsobia deštruktívne na domáci biznis, ako aj na zahraničné investície.

Zatiaľ vplyv necítia

Zo Slovenska na Ukrajinu sa pritom najviac vyvážajú vozidlá. Za posledné roky ich naše automobilky každoročne exportujú v hodnote zhruba 60 miliónov eur. Podľa Jozefa Bačého, hovorcu žilinského závodu juhokórejskej automobilky Kia, nemá aktuálna politická situácia na Ukrajine momentálne vplyv na export vozidiel do krajiny.

Otázne je, či sa stav so zákazkami časom nezhorší. Paule vraví, že k určitým poklesom môže dôjsť. „V tejto situácii je pravdepodobný pokles životnej úrovne. Vtedy zvyčajne prudko klesá spotreba luxusných tovarov, medzi ktoré patria aj autá,“ tvrdí Paule.

Zistenie HN: Ukrajinci chcú investovať u nás. Hľadajú byty a pozemky

Byty v Bratislave alebo kúpa pozemku na strednom Slovensku. Toto sú hlavné požiadavky Ukrajincov voči Pavlovi Krúpovi, majiteľovi investičnej skupiny Arca Capital. Slovenský finančník je totiž známy tým, že na Ukrajine pôsobí už dlhší čas a má tu veľkú časť biznisu. Pôsobí tu v developerstve či energetike a netají sa záujmom kúpiť i menšiu banku. „Od utorka mi volalo viacero ľudí, fyzické osoby aj menší podnikatelia. Pomôcť im mám s kúpou pozemku či nehnuteľnosti. Berú to ako dlhodobú investíciu,“ vraví pre HN Krúpa. Ukrajinci sú podľa neho ochotní minúť od 30-do 200-tisíc eur. Krúpa im má pomôcť s konzultáciami, ako nájsť „dieru“ v zákone, aby si mohli pozemky kúpiť. Ukrajina totiž zakazuje vyvážať do zahraničia peniaze. Investície môže povoliť iba tamojšia národná banka.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 09:32