StoryEditor

Fico ohlásil nižšie ceny plynu pre domácnosti

12.06.2014, 00:00
Energetika

Pred týždňom premiér Robert Fico sľúbil, že domácnosti počas jeho vlády nebudú platiť vyššie faktúry za plyn. Včera svoje vyhlásenie výrazne doplnil. Fico Slovákom sľúbil, že za plyn budú platiť ešte menej ako dnes. „Pôjdeme po výraznom znížení ceny plynu,“ povedal po včerajšom rokovaní vlády.

Podľa Fica by domácnostiam mali počas rokov 2015 a 2016 klesnúť účty za plyn o dvojciferné percento. Presné číslo premiér ohlási 28. júna na programovom sneme jeho strany Smer-SD.

Efekt zoštátnenia

Vláda môže znížiť cenu plynu vďaka tomu, že získala úplnú kontrolu nad Slovenským plynárenským priemyslom. Od minulého týždňa už v podniku nie je súkromný akcionár Energetický a průmyslový holding. Svoj podiel v SPP prenechali súkromníci štátu spolu s dlhom 120 miliónov eur.

Premiér tak získal úplnú kontrolu nad cenami plynu pre domácnosti a malé podniky. Predseda vlády chce udržať ceny na nízkej úrovni aj napriek strate, ktorú plynárne vytvárajú pri dodávke domácnostiam.

SPP má pritom na trhu drvivý podiel. Tri štvrtiny Slovákov odoberajú plyn práve od dnes už stopercentne štátneho podniku. A to aj napriek tomu, že štát pred ôsmimi rokmi otvoril trh pre nových hráčov. Urobil tak na základe nariadenia Európskej komisie. Brusel totiž verí, že práve vďaka voľnému trhu môžu klesnúť ceny energií.

U nás to funguje inak. Štát bude diktovať ceny. „Je neštandardné, ak premiér ohlasuje znižovanie cien dva roky vopred vzhľadom na to, že Európska komisia tlačí na znižovanie politických zásahov do cenotvorby v energetiku,“ poznamenal analytik Inštitútu pre energetickú bezpečnosť Peter Marčan.

Facka pre trh

Fico sa pritom opiera aj o zmenu podmienok v dlhodobom kontrakte s ruským dodávateľom Gazpromom. SPP už od Rusov dostal výhodnejšie ceny plynu pre tento rok a vláda chce získať ďalšiu zľavu od budúceho roka.

Otázne je, či táto zľava bude natoľko výrazná, aby SPP predával plyn domácnostiam bez straty. „V opačnom prípade môže dôjsť k pokriveniu trhu a poškodeniu konkurenčných dodávateľov plynu, čo z dlhodobého hľadiska domácnostiam skôr uškodí,“ upozornil analytik portálu energieprevas. sk Jozef Badida.

Podľa ministra hospodárstva Tomáša Malatinského je Slovensko pred rokovaniami s Ruskom vo výhodnej pozícii. Vláda bola totiž rezervovaná pri rokovaniach s Ukrajinou o dodávkach plynu cez naše územie. Ukrajinci chceli cez náš plynovod prepravovať trikrát viac plynu, než sme im chceli dovoliť. Vláda pritom upozorňovala najmä na riziko, že v opačnom prípade by sme si poškodili vzťahy s Moskvou.

01 - Modified: 2006-06-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Na oslabenie koruny zareagovali aj sadzby na peňažnom trhu
01 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 02 - Modified: 2024-04-11 20:10:13 - Feat.: - Title: Dnešné útoky na ukrajinskú energetiku boli odvetou za tie na ruskej pôde, povedal Putin 03 - Modified: 2024-04-05 08:39:01 - Feat.: - Title: Neefektívne a nehospodárne. Štát musí zmeniť legislatívu k postupom v energetike počas krízy, upozorňuje NKÚ 04 - Modified: 2024-04-03 15:15:02 - Feat.: - Title: Český Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže posudzuje prevzatie dôležitého slovenského výrobcu tepla 05 - Modified: 2024-03-25 14:22:33 - Feat.: - Title: Ideológia nemá nič spoločné s dodávkami energií, vyhlásil šéf maďarskej diplomacie Szijjártó v Rusku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 17:57