StoryEditor

Na Slovensku chceme rásť každý rok o 30 percent

20.06.2014, 00:00
Rozhovor. IT Truong Gia Binh, zakladateľ vietnamskej spoločnosti FPT Software, pre HN:

Chceme hovoriť so slovenskými univerzitami o ich študijných programoch, aby sme zladili svoje záujmy, tvrdí Truong Gia Binh.

Vaša spoločnosť po odkúpení firmy RWE IT Slovakia oznámila, že v Košiciach priberie k doterajším štyrom stovkám zamestnancov ďalších 200. Bude to konečné číslo?

Nebude. V minulosti sme zvykli rásť ročne o 30 percent. Počet zamestnancov celej firmy pritom medziročne rástol aj o 1500 ľudí. Na Slovensku očakávame podobný rast.

Hľadáte prevažne vývojárov a programátorov. Kde ich budete získavať?

Na to, aby sme dosiahli tento cieľ, sa budeme rozprávať s univerzitami. Máme vlastnú FPT University, kde študuje asi 16-tisíc ľudí. Chceme hovoriť aj so slovenskými univerzitami o ich študijných programoch, aby sme zladili svoje záujmy. Očakávam, že aj vaše univerzity budú vyučovať moderné technológie.

Ako si spoluprácu so slovenskými školami predstavujete?

V prvom rade študentom umožníme odísť študovať k nám do Vietnamu. Dnes totiž potrebujeme globálnych študentov a globálne zmýšľajúcich ľudí. A na rovnakej báze by mohli fungovať aj výmenné pobyty profesorov, ktorí si budú takto môcť vymieňať svoje skúsenosti a rozširovať zručnosti. Slovensku by sme tiež chceli ponúknuť kurzy a programy sústredené na priemysel. Tie by mali byť zamerané napríklad na analytiku a sociálne siete.

Ste už dnes v kontakte s nejakými slovenskými univerzitami?

Momentálne sa s nimi len plánujeme stretnúť a bližšie hovoriť o možnostiach, ktoré nám spolupráca dá. Zatiaľ sa to však týka iba Košíc.

FPT má vo Vietname aj vlastnú univerzitu. Dá sa čakať, že vaši profesori by mohli prísť učiť na košické školy?

Určite budeme takúto výmenu podporovať.

Tvrdíte, že ročne chcete rásť s počtom zamestnancov o 30 percent. Počítate v prípade nedostatku kvalifikovanej sily aj s možnosťou príchodu pracovníkov zo zahraničia, napríklad z Poľska?

Áno, je tu aj táto možnosť. Ale dnes máme na Slovensku štyri stovky ľudí a priestor rozširovať sa. Najprv teda chceme rásť tu.

Môžete predstaviť vaše plány na Slovensku?

Pôjde nám o to, aby sme poskytovali profesionálne služby. Chceme poskytovať lepšie a širšie služby pre RWE. Plánujeme však ponúknuť služby aj ďalším energetickým spoločnostiam. Nie je to iba o Európe, ale o celom svete, vrátane Japonska i USA.

Za vstupnú bránu ste si však vybrali práve Slovensko...

Veľa ľudí z Vietnamu tu študovalo. Vzťahy medzi krajinami chcem rozvíjať aj v oblasti IT technológií. So slovenskou firmou budeme navyše vedieť ponúknuť najlepšie služby. Pomôže nám to teda zvýšiť našu konkurencieschopnosť na európskom trhu.

01 - Modified: 2006-07-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Otvorili nové wellness centrum
01 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 02 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 03 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 05 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 00:46