StoryEditor

Kórejčania dajú Žiline novú prácu

10.12.2013, 23:00
Zo skladu spraviť výrobnú fabriku, preinvestovať minimálne pol milióna eur a zamestnať vyše 40 ľudí.

Toto sú plány kórejskej spoločnosti Samwoo, ktorá chce v Strečne neďaleko Žiliny vyrábať výfuky do automobilov. Vyplýva to z investičného zámeru, ktorý už spoločnosť predložila na posúdenie vplyvov na životné prostredie.

„Prevádzka výrobného areálu Samwoo Slovakia si v prvej etape výroby (do roku 2015) vyžiada priame pracovné miesta v celkovom počte 24 zamestnancov. Po tomto roku investor uvažuje o prijatí ďalších 20 zamestnancov,“ tvrdí v zámere firma. Ako ďalej dodáva, ďalšie pracovné príležitosti môžu vzniknúť v službách. HN sa snažili spojiť s predstaviteľkou firmy na Slovensku, no do konca uzávierky sa nám to nepodarilo. Produkciu chce Samwoo Slovakia odštartovať už v začiatkom budúceho roka a do Strečna ju s najväčšou pravdepodobnosťou zlákala juhokórejská automobilka Kia. Tá má fabriku v neďalekej Tepličke nad Váhom.

 

Rast ťahajú dodávatelia pre automobilky

Práve trojici automobiliek Volkswagen, Kia a PSA Peugeot Citroën sa na Slovensku darí. Napriek dianiu vo svete je po autách, ktoré vyrábajú, dopyt. Ťažkú situáciu im pomáhajú prekonať aj nové modely, ktoré pred časom získali. Reč je o malých rodinných autách z dielne Volkswagenu a úplne novom Peugeote 208 a Kia cee‘d, vďaka ktorým naše závody vyrábajú na plnú kapacitu.

Tento fakt pociťujú aj ich (sub) dodávatelia, čo sa odzrkadľuje na raste priemyslu. Podľa najnovších údajov Štatistického úradu Slovenskej republiky totiž v októbri vyrobil o 6,8 percenta viac ako v rovnakom mesiaci vlaňajška. Zaujímavosťou sú v tomto smere práve automobilky. Hoci sa blížia k svojmu produkčnému stropu, v októbri vyrobili o takmer osem percent medziročne viac. „Tým prispeli k rastu priemyselnej produkcie o viac ako dva percentuálne body,“ hodnotí ekonomický analytik Tatra banky Boris Fojtík.

Do tohto odvetvia nepatria len samotné automobilky, kde sa finalizuje výroba, ale aj produkcia súčiastok. „A práve rozširovanie dodávateľskej základne stojí za rastom výroby v tomto odvetví,“ hodnotí Fojtík.

Priemysel nepoľaví

Ako hodnotí analytik Home Credit Slovakia Michal Kozub, slovenskému priemyslu sa naozaj darí, no výsledky nie sú vo všetkých odvetviach vyrovnané:„Niektoré odbory rastú nadmieru rýchlo, ako napríklad textilná výroba, ktorá si pripísala v októbri 21-percentné zlepšenie. Na druhej strane stojí farmaceutický priemysel, ktorý sa prepadol o 53 percent.“ Jednotkou v raste však bola výroba elektrických zariadení, ktorá vzrástla o rekordných 63,6 percenta.

Podľa analytika UniCredit Bank Czech RepublicandSlovakia Ľubomíra Koršňáka by si priemysel mohol udržať medziročný rast aj v posledných mesiacoch tohto roka:„Ťahaný je zlepšujúcim sa externým dopytom, avšak najmä v decembri by mu mala pomáhať aj extrémne nízka minuloročná porovnávacia báza.“

01 - Modified: 2005-10-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pranie špinavých peňazí v Rusku
01 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó 02 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte 03 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 04 - Modified: 2024-04-22 09:59:31 - Feat.: - Title: Investičná divízia Svetovej banky plánuje na Ukrajine veľké investície za takmer dve miliardy dolárov 05 - Modified: 2024-04-19 16:59:34 - Feat.: - Title: Rošáda Francúzov je na konci. Trnavské trio je kompletné, vyžiadalo si stovky miliónov aj prepúšťanie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 12:15