StoryEditor

Slovensko má šancu na lacnejší plyn z Ruska

06.06.2013, 00:00
Slováci by mohli dostať lacnejší ruský plyn. Tamojší gigant Gazprom totiž v týchto týždňoch rokuje so Slovenským plynárenským priemyslom o možnosti znížiť cenu plynu v dlhodobom kontrakte.

A šance má dobré, pretože zo západnej Európy už prišli správy o dohode s tamojšími odberateľmi. Lepšie ceny vyrokoval napríklad nemecký koncern E.ON. 

Teraz by tak na rad mohol prísť SPP. „Podľa doterajšieho vývoja rokovaní veríme v ich priaznivý výsledok,“ povedal k možnosti zníženia ceny hovorca SPP Peter Bednár. Gazprom na otázky HN nereagoval.

V hre je desať percent
Zástupcovia plynární pôjdu rokovať o nových podmienkach už dnes. A mohli by získať celkom slušnú zľavu. Zástupca generálneho riaditeľa Gazpromu Alexander Medvedev predvčerom vyhlásil, že Rusi znížia v tomto roku priemerné ceny pre európskych odberateľov približne o desať percent.

Dôvodom má byť, že lacnejší plyn by mal naštartovať odbyt, čo by podľa Medvedeva zvýšilo zisky spoločnosti.
Rokovania medzi Gazpromom a naším dodávateľom sleduje Úrad pre reguláciu sieťových odvetví, ktorý je podľa svojho hovorcu Miroslava Luptáka pripravený premietnuť prípadnú zľavu aj do cien pre domácnosti. „Určite na prípadné zmeny zareagujeme,“ potvrdil Lupták.

Vraj prerábajú
Najväčší dodávateľ na Slovensku pritom tvrdí, že na domácnostiach prerába pre nízko nastavené regulované ceny. V posledných rokoch podľa svojich tvrdení SPP prerobil v segmente domácností desiatky miliónov eur, a preto požadoval zdraženie plynu.

Regulačný úrad, ktorý kontroluje ceny energií pre domácnosti, plynárom odkázal, že ceny sú nastavené korektne. Faktom je, že doteraz podnik verejne nepreukázal stratu a nedošlo ani k arbitráži medzi štátom a dodávateľom.

Cena podniku stúpne
Prípadná zľava by nepotešila len domácnosti a firmy, ale mohla by motivovať štát, aby kúpil zvyšný podiel v matke SPP, ktorá dodáva plyn. Momentálne vlastní 51 percent akcií a zvyšok patrí česko-slovenskej finančnej skupine Energetický a průmyslový holding.

Štát má pritom na podnik predkupné právo. Vláda ho pôvodne mala využiť do konca mája, no termín sa posunul. V plynárňach totiž stále prebieha audit a čaká sa aj na výsledok rokovaní s Rusmi. „Pravdepodobne sa opcia predĺži až do konca júna,“ odkázal hovorca ministerstva hospodárstva Stanislav Jurikovič.

Ak by sa SPP dohodol na nižších cenách, tak by to podľa Ľubomíra Šoltýsa zo spoločnosti Wood & Company malo vplyv aj na hodnotu plynární. Vyplatili by sa totiž ešte viac. „Ak by došlo k zníženiu ceny v dlhodobom kontrakte, malo by to pozitívny dosah na cenu podniku,“ povedal zástupca firmy, ktorá robí audit v SPP.

EPH kúpil podiel v podniku v januári za rekordných 2,6 miliardy eur. Najväčšiu hodnotu má pritom plynovod. Cena polovice akcií v dodávateľskej časti SPP má podľa odhadov cenu 60 miliónov eur.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 04:00