StoryEditor

Nový biznis. Naše sestry mieria k šejkom

25.04.2014, 00:00
Vďaka nízkym platom exotický biznis. A to rovno v krajine arabských šejkov. Takúto šancu dali niektorým firmám podpriemerné platy zdravotných sestier.

Tie si často hľadajú lepšie platenú prácu v zahraničí cez špeciálne agentúry. Firmy ich doteraz posielali najmä do nemecky hovoriacich krajín či na Britské ostrovy. Teraz sa však situácia zmenila. Slovenky mieria do Saudskej Arábie.

Slovenské sestry sú tam veľmi žiadané – potvrdil to partner agentúry G5Plus Martin Vrba. Ten len vlani takto zohnal prácu pre 20 žien. „Záujem zo strany partnerských nemocníc však toto číslo mnohonásobne prevyšuje.“

Slovenky si tak dokážu zarobiť ročne aj 40-tisíc eur, takmer štvornásobne viac ako u nás. A z toho následne profitujú aj agentúry. Provízia, ktorú berú od nových zamestnávateľov, sa totiž odvíja od mzdy sestry. A môže ísť až o desatinu jej ročného platu.

Kým na Slovensku je podľa odborárov priemerný plat sestry 645 eur a podľa ministerstva zdravotníctva 1100 eur, v Saudskej Arábii si dokážu zarobiť vyše 3300 eur. Zamestnávateľ im tam navyše hradí aj ubytovanie, letenku, dopravu či zdravotné poistenie. „K tomu zamestnávatelia ponúkajú až desať týždňov platenej dovolenky ročne. Je tak možné ušetriť až 90 percent mzdy,“ dodáva partner firmy G5Plus Martin Vrba. O jeho biznise so zdravotnými sestrami informoval cez týždeň český denník MF Dnes.

 

Záujem je aj o Nemecko

Pre slovenské sestry sú lukratívne aj nemecky hovoriace krajiny. Podľa agentúry Labora ide napríklad o Mníchov, kde si sestry dokážu v čistom zarobiť 1800 eur bez príplatkov. „Ide o mzdu sestry v nemocnici, ktorá má zahraničnými úradmi uznané vzdelanie. Ak ho nemá, môže robiť ošetrovateľku v domove seniorov za 1300 eur,“ hovorí riaditeľ spoločnosti Tomáš Dianiška. Ubytovanie zdarma či príspevky na cestu do práce sa poskytujú automaticky. Výhodou je aj skutočnosť, že sestry získavajú zmluvu na trvalý pracovný pomer.

Podľa Szalaya sú sestry ochotné pracovať v cudzine aj za horších podmienok. Napríklad v Rakúsku na turnusy. „Vždy tam však zarobia viac ako na Slovensku. Preto apelujeme na ministerstvo zdravotníctva, aby sme zastabilizovali zdravotníkov, aby nedochádzali,“ dodáva šéf Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb Anton Szalay.

 

Zákon stále chýba

Naráža na to, že sestry stále nemajú legislatívnu garanciu minimálnych miezd. Vlani v júni totiž Ústavný súd zrušil ich zákon a napriek sľubom ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej (nominantka Smeru-SD) sa nového zatiaľ nedočkali. „Pracujeme na návrhu tak, ako bol odrokovaný,“ povedala riaditeľka tlačového oddelenia rezortu Zuzana Čižmáriková. Podľa neho by garanciu vyšších miezd mali dostať len sestry v nemocniciach, ktoré vlastní štát alebo vyššie územné celky.

Podľa údajov Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek odchádzajú za hranice desiatky sestier ročne. Vlani komora vydala 73 etických spôsobilostí, vďaka ktorým tam môžu robiť. Rok predtým to bolo 63. Erika Škarbová z komory však upozorňuje, že ide o informatívne čísla. Sestier, ktoré pracujú v cudzine, môže byť viac. „Tým, že v niektorých štátoch legislatíva nevyžaduje vydanie etickej spôsobilosti, komora disponuje iba tými údajmi, ktoré jej sestry alebo pôrodné asistentky oznámia.“ Navyše podľa Škarbovej do zahraničia chodia sestry aj kvôli iným prácam.

01 - Modified: 2006-04-20 12:22:00 - Feat.: 0 - Title: NR SR schválila novelu rozširujúcu pôsobnosti NKÚ
01 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Zrušenie benefitov zubári nevítajú, podľa analytika na to najviac doplatí jedna z poisťovní 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Skeptikov presvedčila až pandémia 03 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve 04 - Modified: 2024-04-23 17:07:06 - Feat.: - Title: Slovenskí pacienti vraj chodia k lekárom viac než treba. Pravda však môže byť inde, pomohli by dve opatrenia 05 - Modified: 2024-04-23 14:01:19 - Feat.: - Title: Na Slovensku podniká takmer trikrát viac mužov, ako žien
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 12:27