StoryEditor

Zamestnávatelia navrhované zmeny v daňových zákonoch vítajú

10.07.2014, 17:22
Autor:
tasr, stltasr, stl

Pozitívne, neutrálne, ale aj zbytočné. Tak hodnotia zamestnávatelia jednotlivé opatrenia z balíka legislatívnych zmien, ktorými chce Ministerstvo financií (MF) SR zabraňovať daňovým únikom. Navrhované úpravy daňových zákonov predstavil v stredu (9. 7.) po rokovaní vlády šéf rezortu Peter Kažimír (Smer-SD).

Prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR Rastislav Machunka pozitívne vníma vznik novej odpisovej skupiny v zákone o dani z príjmov výlučne pre výrobné technológie, ktorých dĺžka odpisovania by sa mala znížiť z 12 na 8 rokov. "Malo by nás to motivovať rýchlejšie investovať do nových technológií a výrobných zariadení, čo je dobre, pretože technologický pokrok sa môže aktivizovať," uviedol pre TASR. Za dobrý nástroj považuje aj takzvaný superodpočet nákladov, vďaka ktorému si podnikatelia budú môcť náklady vynaložené na výskum a vývoj navýšiť o ďalších 25 %.

Naopak, skepticky sa Machunka pozerá na zavedenie zrážkovej dane u farmaceutických spoločností z peňažných plnení poskytovaných lekárom. Opatrenie sa bude podľa neho jednoducho obchádzať zapojením zahraničnej pobočky farmaceutickej firmy, na ktorú sa daň vzťahovať nebude. Za neefektívne označil prezident asociácie zamestnávateľov tiež rozšírenie používania registračných pokladníc na niektoré ďalšie povolania, ako sú napríklad lekári.

Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ) sa domnieva, že virtuálna registračná pokladnica môže pomôcť zvýšiť efektivitu výberu daní, ak neprinesie administratívnu záťaž pre podnikateľov. "Podporujeme aj vyššiu adresnosť pri poskytovaní daňového bonusu a tiež myšlienku zníženia odvodového zaťaženia nízkopríjmových zamestnancov. Za drobné pozitívum možno tiež považovať zníženie rozsahu informácií uvádzaných v poznámkovej časti účtovnej závierky," zhodnotil navrhované zmeny pre TASR tajomník RÚZ Martin Hošták.

Iný názor má členka prezídia Slovenskej asociácie malých podnikov (SAMP) Eva Darášová. "Každý podnikateľ uvíta zníženie odvodov, ale robiť výnimky a selektovať to zase len na ľudí s nízkymi príjmami je nešťastné a diskriminačné riešenie. Zase sa ľudia budú snažiť, aby mali nízke príjmy, aby potom nemuseli platiť odvody, čo v konečnom dôsledku deformuje podnikanie," reagovala.

01 - Modified: 2006-07-31 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Európsky poisťovací trh je podľa agentúry S&P stabilný
01 - Modified: 2024-04-22 09:06:00 - Feat.: - Title: Kým majitelia spia, Tesla vylepšuje. Nová aktualizácia prináša mnohé zaujímavosti 02 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári 03 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Slovenské firmy sa otvárajú novinkám, viaceré skúšajú zdieľanie áut 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: S touto apkou budú mať vaše deti financie v malíčku a peknú odmenu na účte k tomu 05 - Modified: 2024-04-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Podnikanie formou franšízingu rastie na popularite. Čoraz častejšie aj v oblasti financii
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 22:59