StoryEditor

Kašleme na Prahu, hovoril šéf Ryanairu. Teraz sa do Česka vracia

01.04.2014, 11:42
Írsky nízkonákladový dopravca sa do Prahy vracia po štyroch rokoch. Chce zvýšiť konkurenciu.

Jeden z najväčších leteckých dopravcov sveta Ryanair začína od utorka vypravovať lietadlá do Prahy. Je to ale pikantný návrat. Jeho šéf Michael O'Leary sa pred štyrmi rokmi s Prahou rozlúčil veľmi kategoricky.

Na Prahu kašlem. Ľudia a možno aj vláda by nás v Prahe chceli, ale používajú k tomu zvláštnu metódu – extra vysoké poplatky. Tak prečo by som mal mať záujem ísť na toto superdrahé letisko, keď máme mraky iných? Ďakujem, na túto palubu len tak nenasadneme,“ povedal vtedy vyhlásený excentrik O'Leary.

Letisko Václava Havla poplatky neznížilo, napriek tomu je od 1. apríla Ryanair späť. Prinútilo ho k tomu zrušenie odletového poplatku v Dubline, na materskom letisku tejto významnej nízkonákladovej spoločnosti.

Z Prahy bude Ryanair lietať päťkrát týždenne do Dublinu a každý deň do Londýna. Od októbra dopravca plánuje zdvojnásobenie týchto letových dávok. Ryanair v Česku odlieta iz letísk v Brne a Ostrave.

Návrat do Prahy, ohlásený vlani v novembri, bude veľkou výzvou pre konkurenciu. Lety do Londýna totiž patrí medzi najvyťaženejšie. Do britskej metropoly lietajú priamo napríklad WizzAir, British Airways alebo EasyJet.


Šéf spoločnosti Ryanair Michael O'Leary. Snímka: HN/Peter Mayer

Očakávam zvýšenie konkurencie, Ryanair sa podľa mňa bude profilovať ako najlacnejší dopravcu. Ceny sa môžu pohybovať okolo dvetisíc českých korún za spiatočnú letenku aj s poplatkami,“ odhaduje Josef Trejbal, riaditeľ letenkového portálu Letuška.

Zároveň si ale nemyslí, že by príchod nového hráča nejako výrazne zvýšil počet cestujúcich, ktorí budú stáť o cestovanie do Londýna. „Už teraz ceny týchto leteniek neboli nijako vysoké,“ myslí si Trejbal.

Veľké očakávania od Ryanairu, ktorý bude pristávať na londýnskom Stansted, naopak neskrýva šéf portálu Skypicker Oliver Dlhý.

Vďaka návratu Ryanairu do Prahy očakávame v roku 2014 dvojciferný nárast počtu Čechov lietajúcich s nízkonákladovými aerolinkami,“ predpovedá Dlhý, ktorého spoločnosť sa zameriava práve na nízkonákladové lety.

700-tisíc pasažierov navyše

Praha je jednou z deviatich destinácií, kam Ryanair najnovšie od utorka lieta. Všetky trasy začínajú v Dubline. Osem ďalších liniek spoločnosť posilní. Motivácia bola veľmi jednoduchá. Na letisku v hlavnom meste Írska zrušili poplatok tri eurá za odlet.

Najnovšie bude Ryanair z Dublinu lietať napríklad do Bazileja, Bari alebo do Lisabonu. Lietadlá pridá na existujúcich trasách do Londýna, Manchestru či Madridu. „Sľubujeme si od tohto kroku 700-tisíc nových pasažierov ročne. V Írsku tiež vďaka nemu vytvoríme tristo nových pracovných miest,“ sľuboval pred časom Ryanair vo svojom oficiálnom vyhlásení.

Nový líder

Doťahovanie sa o pozíciu najúspešnejších nízkonákladových aeroliniek v Európe malo v poslednom období nového lídra. Britskému easyJet sa v poslednom štvrťroku minulého roka darilo podstatne lepšie než írskemu Ryanairu.

Jeho hospodárske výsledky ukázali na nepríjemnú stratu. Za posledné tri mesiace minulého roka prekonal Ryanair Holdings 35 miliónov eur. 

To je v tomto období najhorší výsledok za posledných päť rokov. Predvlani v rovnakom období bola firma v zisku vyše osemnásť miliónov eur.

Zdroj: ihned.cz

01 - Modified: 2006-03-22 09:11:00 - Feat.: 0 - Title: Rusko nesúhlasí so žiadnym ultimátom pre Irán
01 - Modified: 2024-04-15 11:35:32 - Feat.: - Title: Taliansky protimonopolný úrad vyšetruje Ryanair, ten podozrenia odmieta 02 - Modified: 2024-04-03 11:34:46 - Feat.: - Title: hn 03 - Modified: 2024-03-21 08:37:10 - Feat.: - Title: Fantastická správa pre cestovateľov z východu Slovenska. Ryanair z Košíc spúšťa novú linku do milovanej destinácie Slovákov 04 - Modified: 2024-03-01 15:39:51 - Feat.: - Title: Ryanair zhoršil prognózu pre nový finančný rok pre meškajúce dodávky Boeingov 05 - Modified: 2024-02-27 09:30:00 - Feat.: - Title: Zlá správa pre slovenských turistov. Ryanair chce zdražiť letenky až o 10 percent, hrozí aj obmedzenie letných spojov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 00:53