StoryEditor

Bez exportu u nás žiadna firma neprežije

14.08.2013, 00:00

Budúcnosť strojárstva je práve v energetickom strojárstve, ktoré môže rásť na energetike, hovorí Hübel.

Ako sa darí sektoru energetických stavieb na Slovensku? Poznáte aj ďalšie firmy, ktoré majú problémy?
Bohužiaľ, práve tento segment energetiky u nás upadá. Kedysi výkladná skriňa slovenskej strojárskej energetiky SES Tlmače doslova bojuje o prežitie, a to najmä od momentu zmeny vlastníka. Je známe, že tam prepustia desiatky zamestnancov, čo dosť negatívne ovplyvní zamestnanosť v levickom regióne. Podobne kedysi slávne SEZ Krompachy dnes bojujú o prežitie a takých príkladov by sme našli veľa. Príčinou môže byť buď neschopnosť nových vlastníkov nájsť vhodný sortiment a jeho odbyt alebo špekulatívne úmysly -- lacno kúpiť, vyťažiť z fabriky, čo sa dá a so ziskom predať.

Čím by si mohli firmy z krízy pomôcť?
Je to vždy o schopnosti a ochote manažmentu nájsť vhodné trhy na export -- bez neho žiadna firma u nás neprežije.

Adato údajne doplatilo na zákazku v Česku. Nemôže byť teda expanzia do zahraničia riskom?
Riziko existuje vždy, no sú aj iné príklady iných úspešných slovenských firiem, napríklad Istroenergo dnes dokáže vo svete stavať elektrárne "na kľúč", a nie na hocijakých teritóriách -- Rusko, Nigéria či Južná Afrika. Je to vždy o schopnosti manažmentu, o marketingu, prieskume a znalosti trhov a ochote zariskovať. Aj preto si nemyslím, že by investícia v Česku bola riskantná. Kým sa však firma k niečomu takému odhodlá, mala by vždy do detailu poznať podmienky, do ktorých vkladá kapitál.

Kde je potenciál, cesta pre sektor v budúcnosti?
Presne v energetickom strojárstve. Zdroje elektriny budú potrebné vždy a všade vo svete. My sme tu roky mali v tejto oblasti skvelé meno, skvelých odborníkov, no pomaly sú to už zväčša ľudia vo veku nad 50 rokov a mám obavy, že technické univerzity už nedokážu vychovať takú silnú generáciu konštruktérov či technológov z tejto oblasti, aká tu bola v sedemdesiatych či osemdesiatych rokoch. Firmy ako SES Tlmače, ale najmä Istroenergo Levice -- to je budúcnosť. Najväčší možný potenciál do budúcnosti a tiež alternatívna ďalšia "podporná noha" slovenskej ekonomiky popri automobilovom priemysle, ktorý tu dnes je, ale o desať rokov nemusí byť, hoci v prípade SES pôjde teraz skôr o prežitie tejto tradičnej fabriky.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 04:44