StoryEditor

Drahá elektrina je pre štátne zisky

12.07.2013, 00:00
Podpredseda Predstavenstva Slovenských elektrární Branislav Strýček v rozhovore pre HN:

Slovenské elektrárne chcú zatvoriť dve tepelné elektrárne na Slovensku pre spory so štátnym regulačným úradom. Cena elektriny je pritom podľa firmy drahá preto, lebo štát umožňuje veľké zisky svojej vlastnej firme.

Uvažujete o zatvorení elektrárne Nováky, od ktorej je závislý celý región hornej Nitry. Od čoho závisí budúcnosť fabriky?
Veľkoobchodná cena elektriny, za ktorú predávajú výrobcovia elektrinu distribútorom, klesla o vyše 40 percent od roku 2008. Takýmto spôsobom sa vytvoril priestor na výrazné zníženie koncových cien. To sa však nestalo, pretože distribučné tarify sú stále výrazne vyššie ako v okolitých krajinách a posledná vyhláška ÚRSO ešte viac znevýhodňuje výrobcov.

Ak prejde v navrhovanej forme, našej spoločnosti vzrastú náklady o 41 miliónov eur ročne a nebudeme môcť doplácať desiatky miliónov, napríklad aj na to, aby 4 500 baníkov mohlo pracovať. Do konca septembra sa navyše musíme rozhodnúť, či investujeme ďalších približne 90 miliónov eur do modernizácie fabriky, aby po roku 2016 mohla vôbec fungovať.

Prečo?
Od roku 2016 budú platiť prísnejšie environmentálne pravidlá Európskej únie, a je preto potrebné znížiť objem skleníkových plynov, ktoré elektráreň produkuje. Máme rozbehnuté obstarávanie na túto rekonštrukciu, ale vieme ho v akomkoľvek momente zastaviť. Ak nezrekonštruujeme elektráreň, tak po roku 2016 ju nebude možné prevádzkovať. Rozhodnutie o Novákoch je preto rovnako dôležité ako rozhodnutie o Vojanoch, kde tiež hrozí zatvorenie.

Aké sú ďalšie možnosti záchrany elektrárne v prípade, že Úrad pre reguláciu sieťových odvetví nezmení svoj návrh vyhlášky?
Vláda schválila všeobecný hospodársky záujem, podľa ktorého Nováky majú fungovať za predpokladu, že prevádzkovateľovi budú uhradené všetky náklady. Rozhodnutie vlády a zákon o elektroenergetike sú nadradené vyhláške. Je to preto na vláde a regulátor by sa tomuto rozhodnutiu mal prispôsobiť a zmeniť vyhlášku.

Prekáža vám aj takzvaný G-komponent, teda poplatok správcom sústavy. Ak ho regulátor nechá na nule, udržíte Vojany v prevádzke?
S veľkou pravdepodobnosťou áno. Pokiaľ výraznejšie neklesnú ceny elektriny na burze.

Aký vývoj cien očakávate?
Určite to nemôže ostať na súčasnej úrovni, pretože sa neoplatí investovať do energetiky. Predpokladáme, že toto znižovanie bude ešte počas najbližších dvoch rokov a od roku 2016 začne cena opäť stúpať. A to preto, lebo sa postupne odstavia nerentabilné elektrárne a zníži sa tak ponuka energie na trhu.

Pomohla by regulácia ceny?
To si nemyslím. Lepšie by bolo, keby sa trh ešte viac otvoril. Regulácia cien obnoviteľných zdrojov spôsobila, že voľný trh je omnoho menší.

Zástancovia zelenej energie však tvrdia, že ceny elektriny na burze sa v budúcnosti stretnú s cenami za obnoviteľné zdroje.
Áno, je to pravdepodobné. Ale je otázne, kedy. Už dnes sú náklady na obnoviteľné zdroje na polovici v porovnaní s obdobím pred tromi rokmi. Ak by sme na Slovensku počkali s ich spustením, nezdražela by nám tak elektrina.

Na druhej strane cena na burze je veľmi nízka.
Cena komodity je momentálne na minime. To znamená, že sa úplne zastaví výstavba nových zdrojov. Jednoducho po prijatí takejto vyhlášky s novými poplatkami a nákladovými stropmi pre výrobcov sa už neoplatí investovať ani do obnovy, ani do nových elektrární. Okrem dokončenia jadrovej elektrárne v Mochovciach nepredpokladám, že by na Slovensku vznikli nové zdroje.

A čo plánovaná výstavba v Jaslovských Bohuniciach? Ruský investor má záujem tam stavať jadrovú elektráreň.
Tento projekt nemá pri dnešných cenách elektriny a regulácii žiadnu logiku.

Rusi však chcú garantovať ceny.
To je absolútne nereálne. Z čoho by bol zaplatený cenový rozdiel? Muselo by to byť opäť zarátané do tarify v koncovej cene.

Zatiaľ čo na burze je cena komodity nízka, ceny pre priemysel sú vysoké. Kde sú rezervy v systéme?
Keď sa pozriete na výsledky Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy, za minulý rok mali čistý zisk približne 80 miliónov eur. To sú príjmy do štátneho rozpočtu, keďže ide o štátnu firmu. A pritom máme jedny z najvyšších cien pre priemyselné podniky v Európe. Regulátor chce mať lacnú elektrinu aj pre domácnosti, aj pre podniky. Je logické, že to niekto musí zaplatiť. Keby sme prestali dotovať štátny rozpočet cez štátnu firmu, tak by cena elektriny mohla klesnúť. Cena distribúcie je u nás o 20 až 30 percent vyššia než v okolitých krajinách. Na to by sa tiež mal regulátor pozrieť.

V súvislosti s drahou energiou sa hovorí aj o hlinikárni Slovalco v Žiari nad Hronom. Akcionár pohrozil, že ak nedosiahne výhodné ceny, fabriku zatvorí. Kam ste sa posunuli vo vyjednávaniach?
Obe strany rokujú. Sme blízko k dohode, aby tu Slovalco ostalo a aby pokračovala výroba. Považujeme ho za dôležitého zákazníka a chápeme aj sociálny rozmer, teda udržanie zamestnanosti v regióne.

Kto je Branislav Strýček
Branislav Strýček zastáva funkciu člena predstavenstva od 14. mája 2009 a podpredsedom predstavenstva je od 22. mája 2012. Do funkcie bol nominovaný spoločnosťou Enel Produzione S.p.A.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 12:01