StoryEditor

Štát má recept na kartely

26.02.2014, 23:04
Kartely. Fyzické osoby, ktoré predložia rozhodujúce dôkazy o kartelovej dohode, môžu dostať až 100-tisíc eur.

Ľudia, ktorí pomôžu štátu odhaliť nelegálny kartel, dostanú odmenu. Konkrétne jedno percento z pokuty, ktorú účastníkom kartelu uloží náš antimonopolný úrad. Pokiaľ by pokuta prevyšovala sumu desať miliónov eur, ako to bolo v prípade stavbárov a bánk, štát vyplatí maximálne 100-tisíc eur. Návrh Protimonopolného úradu SR včera odobrila vláda. Podobný motivačný nástroj poznajú aj v Maďarsku či vo Veľkej Británii. Dôvod, pre ktorý sa zavádza, je jednoduchý – motivovať ľudí, ktorí disponujú rozhodujúcimi dôkazmi, na ich odovzdanie.

 

 

Ľudia zatiaľ nič nedokázali

„Odhalenie kartelov je mimoriadne náročné, keďže účastníci dohôd obmedzujúcich súťaž používajú čoraz sofistikovanejšie metódy na utajenie svojich aktivít,“ vysvetľuje Monika Kaczorová z Protimonopolného úradu SR. V praxi úradu sa navyše doteraz nevyskytol prípad, keď by úrad odhalil nekalé praktiky iba na základe dôkazov predložených fyzickou osobou. Aj preto má odmenu dostať iba tá osoba, ktorá ako prvá predloží kvalifikované informácie a dôkazy rozhodujúce pre preukázanie kartelovej dohody.

Odborníci na problematiku hospodárskej súťaže navrhovanú novinku v slovenskej legislatíve privítali. Má však aj svoje slabé miesta. Partner

advokátskej kancelárie TaylorWessing e/n/w/c Andrej Leontiev za také považuje podmienky, po splnení ktorých úrad odmenu vyplatí. Jednou z nich je napríklad to, že účastník kartelu zaplatí pokutu, čo však môže byť problém. „Vzhľadom na skutočnosť, že pokuta úradu môže byť pre pokutovaný subjekt likvidačná a nebude teda zaplatená, oznamovateľ nemusí splniť podmienky stanovené zákonom,“ hovorí Leontiev. V takom prípade by mu štát vyplatil iba polovicu z pôvodnej odmeny.

 

Odradiť môže čas

Demotivačne môže pôsobiť aj dĺžka vyšetrovania kartelov. Z minulosti sú známe prípady, keď vyšetrovanie trvalo dlhšie ako päť rokov. „Oznamovateľ nebude radšej riskovať odhalenie napríklad zo strany svojho zamestnávateľa, ktorý je účastníkom kartelu, a preto si zváži riziko, ktorému bude v dôsledku svojho oznámenia úradu vystavený,“ dodáva Leontiev.

Slovenský návrh odmeňovania je podobný schéme, ktorá funguje vo Veľkej Británii od roku 2008. Tamojší úrad pre férový obchod sľubuje donášačom maximálnu odmenu 100-tisíc libier. To, či toto opatrenie prinieslo želaný výsledok a úrad vyplatil nejaké odmeny, však Briti nechcú prezradiť. „Verejne nekomentujeme našu schému oznamovania informácií,“ zdôvodnil zástupca OfficeforFair Trade Russel Guthrie.

01 - Modified: 2006-02-08 05:11:04 - Feat.: 0 - Title: Komentár HN: Chladný deň, horúce udalosti
01 - Modified: 2024-01-31 08:35:39 - Feat.: - Title: Plní váš bankový účet viacero príjmov? Daňové povinnosti si v takom prípade budete musieť vyriešiť samostatne 02 - Modified: 2024-01-22 14:47:59 - Feat.: - Title: Čas sa kráti. Šéf WHO sa obáva, že dohoda o boji proti pandémiám by nemusela byť uzavretá 03 - Modified: 2023-12-29 10:30:00 - Feat.: - Title: Tajná dohoda Gorbačova a Reagana. Studenú vojnu by prerušila jedine mimozemská invázia 04 - Modified: 2023-11-21 21:49:22 - Feat.: - Title: Netanjahu povedal kabinetu, že dohoda o rukojemníkoch je "správne rozhodnutie" 05 - Modified: 2023-11-13 15:38:05 - Feat.: - Title: Svet oslavoval, na fronte ešte kosila smrť. Veľká vojna mala ukončiť konflikty, no bolo to iba zbožné želanie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 13:22