StoryEditor

Nedôvera v štát či korupcia. Kiska pomenoval problémy Slovenska

22.10.2014, 11:30

Slovenský prezident Andrej Kiska dnes na HNkonferencii prisľúbil, že urobí všetko, čo je v jeho silách pre zlepšenie podnikateľského prostredia na Slovensku. „Netreba čakať zázraky. Právomoci prezidenta sú dosť oklieštené, výkonnú moc drží vláda. Sú tu však oblasti, kde môžem priamo či nepriamo pomôcť,“ vyhlásil Kiska.

Práve súdnictvo a boj s korupciou je parketa, kde má Kiska podľa vlastných slov možnosť „zatlačiť“. Jednou z jeho troch hlavných priorít v oblasti zlepšovania podnikateľského prostredia je prinavrátenie dôvery v štát.

Máme veľa čo doháňať v prípade základnej dôvery ľudí v štát a jeho fungovanie,“ povedal prezident a naznačil, že k slovu sa  dostáva nedôvera v štát a rozkvitá korupcia. „Po rozhovoroch so súdnou radou a premiérom Robertom Ficom tu však vidím svetlo na konci tunela,“ hovorí Kiska. 

Ďalšou oblasťou jeho záujmu je finančná situácia na Slovensku. „Slovensko stráca svoju aktraktivitu ako krajina s nízkymi daňami. Je namieste sa zamyslieť, čím túto výhodu nahradiť,“ skonštatoval. Veľkú úlohu tu podľa neho má školstvo. „Školy by mali vychovávať nielen zamestnancov ale aj ľudí, ktorí sú schopní sami sa zamestnať,“ hovorí Kiska.


Prezident Andrej Kiska. Snímka: HN/Peter Mayer

Podľa Kisku je potrebné motivovať mladých ľudí, aby boli odvážni a skúšali štartovať vlastný biznis. Školstvo potrebuje podľa neho akútne zásadnú reformu. Podľa Kisku je „postavený na hlavu“ systém financovania stredných a vysokých škôl na základe počtu zamestnancov. „Keby som bol rektor univerzity, tak príjmem všetkých,“ položartovne dodal Kiska.

Treťou prioritou prezidenta v boji o lepšie prostredie pre biznis sú eurofondy. „Z programového obdobia, ktoré beží od roku 2007, sme boli schopní vyčerpať len približne polovicu prostriedkov. Čas máme pritom len do roku 2016. Najväčším problémom je tu korupcia, byrokratizácia procesov a neúmerná administratívna náročnosť. Nedá sa pritom vyhovárať len na Brusel. Veľa z toho sme si spôsobili sami,“ upozornil prezident. Najviac ho trápi, že množstvo europeňazí na Slovensku sa míňa na nezmyselné projekty.

Kiska vyzval na podporu vo svojom úsilí aj zástupcov biznisu. „Hovorte o problémoch jasne, kriticky a nahlas. Aby sme mohli zmeniť terajší stav,“ vyzvala hlava štátu.

01 - Modified: 2006-11-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Španielska banka BBVA plánuje navŕšiť kapitál
01 - Modified: 2024-04-23 14:01:19 - Feat.: - Title: Na Slovensku podniká takmer trikrát viac mužov, ako žien 02 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 03 - Modified: 2024-04-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Kraľuje sociálnym sieťam a láka na extrémne zľavy. Za globálnym úspechom značky Shein sa však skrýva omnoho viac 04 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 05 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 09:12